Τριπλά σοκαρισμένοι προσέρχονται οι «27» στη σύνοδο κορυφής σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 7ετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 – 2020, την παραδοχή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει στο 3,7% για φέτος και τέλος, η χθεσινή ατάκα του επικεφαλής της κίνησης «Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο, σύμφωνα με την οποία «η Ιταλία είναι de facto εκτός ευρώ».
Οι τρεις αυτές εξελίξεις προδικάζουν μια εξαιρετικά δύσκολη σύνοδο με το ιταλικό ζήτημα να καίει, καθώς δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση, παρά μόνο εάν ο Μπρεσάνι δώσει ψήφο ανοχής στον Γκρίλο. Από την άλλη, ο Μπέπε Γκρίλο, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt θεωρεί ότι «οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα κρατήσουν την Ιταλία μόνο μέχρι να πάρουν πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά ομόλογα. Έπειτα, θα μας πετάξουν σαν καυτή πατάτα» και προτείνει την διεξαγωγή διαδικτυακού δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσουν οι Ιταλοί για το μέλλον τους στην Ευρωζώνη. Η ιταλική οικονομία, τρίτη της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ύφεση που βαθαίνει…
Αλλά και η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η γαλλική, παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, θέλει τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση. Το δημόσιο έλλειμμα το 2011 ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, το 2012 στο 4,5% και στο 3,7% το 2013, τάση που εξασθενεί την οικονομία.
Σε ότι αφορά την απόρριψη του 7ετούς προϋπολογισμού από το Ευρωκοινοβούλιο, αυτρή έρχεται να καταγράψει την διάσταση μεταξύ των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στις περικοπές σε προγράμματα έρευνας και κοινωνικών παροχών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, επικροτεί την απόρριψη λέγοντας ότι «αποτελεί μια σημαντική μέρα και ένα σημαντικό βήμα για τη Δημοκρατία».
Υπό αυτές τις συνθήκες, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μια νέα φάση της κρίσης της.