Για όσους ακόμα πιστεύουν ότι επιτραπέζια είναι μόνο η «Μονόπολη» και το «Φιδάκι», μάλλον έχουν μείνει πολλά χρόνια πίσω. Αν πάλι αναρωτιούνται, γιατί χρειάζονται τα επιτραπέζια σε μια εποχή που το ψηφιακό παιχνίδι στο διαδίκτυο αναπληρώνει τη διασκέδαση, τότε ο Ανέστης Παπαχρήστου από την Ξάνθη έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για τα επιτραπέζια παιχνίδια.
Το ΑΠΕ – ΜΠΕ τον συνάντησε λίγα 24ωρα πριν την αναγγελία των μέτρων χαλάρωσης από τη πανδημία του κορονοϊού. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διατηρεί ένα εμπορικό κατάστημα που μπορεί να μοιάζει με ένα απλό κατάστημα παιχνιδιών αλλά διαφοροποιείται σε πάρα πολλά. Στην πραγματικότητα είναι ένας χώρος σκέψης, δημιουργίας, έμπνευσης, ψυχαγωγίας, δράσης και ανακάλυψης εμπειριών. Είναι με λίγα λόγια όλα όσα προσφέρουν σήμερα σε ένα παίχτη τα νέα επιτραπέζια παιχνίδια φαντασίας και στρατηγικής.
Εκείνο που κατάφερε ο Ανέστης Παπαχρήστου είναι να μεταμορφώσει όλα αυτά τα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια που παίζουν μικροί και μεγάλοι στο play room που διατηρεί. Στα χέρια του ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γίνεται πιο εντυπωσιακό, έχει μεγαλύτερη διάρκεια, κρατώντας ταυτόχρονα αμείωτο το ενδιαφέρον όσων το παίζουν.
«Τα επιτραπέζια παιχνίδια σήμερα έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν έχουν καμία σχέση με όσα γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος», επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και συμπληρώνει «όλα ξεκίνησαν από τη δική μου αγάπη για τα επιτραπέζια και την ανάγκη μου να διατηρήσω και να συντηρήσω τα παιχνίδια που παίζονται στο χώρο μου. Έτσι, άρχισα να αντικαθιστώ όλα τα χάρτινα κομμάτια (π.χ. πιόνια, φιγούρες, εικόνες) με τρισδιάστατα κομμάτια που κατασκευάζω ο ίδιος στους 3D εκτυπωτές μου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα αγοράσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι φαντασίας ή στρατηγικής μπορεί στη συνέχεια να προμηθευτεί μεμονωμένα ή συνολικά όλα τα τρισδιάστατα κομμάτια αντικαθιστώντας κάθε τι που είναι χάρτινο, όταν φθείρεται. Με τις τρισδιάστατες φιγούρες το επιτραπέζιο μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια του παίχτη, το ταμπλό αποκτά μια ακόμα διάσταση, γίνεται πιο εντυπωσιακό».
Ένας χώρος έκφρασης και δημιουργίας
Ο χώρος όπου δραστηριοποιείται και δημιουργεί ο Ανέστης Παπαχρήστου στόχο έχει να προτρέψει μικρούς και μεγάλους να βάλουν ξανά το σύγχρονο επιτραπέζιο παιχνίδι στη ζωή τους, στην οικογένεια, στην παρέα. Αυτό το πετυχαίνει και χάρη στο κανάλι που διατηρεί στο youtube, όπου παρουσιάζει ενδιαφέρουσες παραγωγές γύρω από τα επιτραπέζια παιχνίδια.
Το play room διαθέτει σήμερα εντυπωσιακά και ευφάνταστα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής από ολόκληρο τον κόσμο που δεν πωλούνται στα συνηθισμένα εμπορικά καταστήματα παιχνιδιών. Επιπλέον, διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που μοιάζει περισσότερο με το εσωτερικό μεσαιωνικού κάστρου, όπου εκεί μπορεί κάποιος να παίξει τα λεγόμενα «παιχνίδια αφήγησης» στα οποία οι συμμετέχοντες παίχτες αυτοσχεδιάζουν με τη φαντασία τους, καθοδηγούμενοι από έναν game master.
Ο Ανέστης Παπαχρήστου γεννήθηκε στην Ξάνθη αλλά μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε στη Γερμανία. Εκεί, ως λυκειόπαιδο, ανακάλυψε τα επιτραπέζια παιχνίδια μέσα από παρέες φίλων. Το 2000 σε ηλικία 30 ετών επέστρεψε στην Ξάνθη και εργάστηκε ως μηχανολόγος και τεχνικός δικτύων. Ωστόσο, εκείνη η πρώτη αγάπη που ένιωσε για τα επιτραπέζια δεν ξεχάστηκε ποτέ. Με την παρότρυνση ενός φίλου που τον μύησε σε αυτό το φανταστικό κόσμο ξεκίνησε και πάλι να ασχολείται συστηματικά βάζοντας όμως τη δική του ξεχωριστή πινελιά. Πρόσφατα, μάλιστα, συμμετείχε σε ένα μεγάλο σχέδιο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιτραπέζιου παιχνιδιού με θέμα την ελληνική μυθολογία που σχεδίασε και κατασκεύασε ένας Αυστραλός δημιουργός και κυκλοφορεί όχι μόνο στην αγγλική αλλά και στην ελληνική γλώσσα.
Η αναλογική διασκέδαση συμπληρώνει την ψηφιακή
Η κουβέντα μαζί του αποκαλύπτει πως το επιτραπέζιο παιχνίδι όχι μόνο δεν έχει ξεφτίσει ως ψυχαγωγική ιδέα αλλά πλέον εκσυγχρονίζεται και ανανεώνεται μέσα από τους νέους δημιουργούς επιτραπέζιων παιχνιδιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που παρουσιάζουν καινούργιους τίτλους. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «το διαδίκτυο και η τεχνολογία μπορεί προς στιγμήν να λειτούργησαν ανασταλτικά στο να μαζεύονται παρέες και να παίζουν. Αυτό όμως φάνηκε γρήγορα να αλλάζει. Η δική μας γενιά, που έζησε την τεχνολογική ανάκαμψη και εξέλιξη από τις ρίζες της, ανακάλυψε στην πορεία ότι δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών της. Έτσι, σήμερα, η αναλογική διασκέδαση μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, έρχεται να συμπληρώσει την ψηφιακή όσον αφορά το κομμάτι της παρέας, της συνεύρεσης και της κοινωνικοποίησης. Η αποξένωση μέσα από το ψυχρό φως μιας εικόνας δεν είχε διάρκεια και τελικά δε γοήτευσε κανέναν».
«Είναι αλήθεια», συνεχίζει, «πως τα παιδιά κυρίως έχουν αποκοινωνικοποιηθεί, καθώς περνούν πολλές ώρες στο υπολογιστή ή το τάμπλετ παίζοντας από εκεί μέσα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το επιτραπέζιο είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό παιχνίδι. Εξάλλου, όπως αναφέρει και μια σοφή κινέζικη παροιμία, δε θα μάθεις ποτέ το χαρακτήρα του φίλου σου, αν δεν παίξεις μαζί του ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Γιατί μέσα από ένα παιχνίδι βλέπεις αντιδράσεις και συναισθήματα».
Σήμερα, ο Ανέστης Παραχρήστου, μέσα από το κανάλι του στο youtube αλλά και το e-shop που δημιούργησε κατάφερε να μυήσει πάρα πολλούς στα επιτραπέζια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ είναι ο μοναδικός στο είδος του. Οι παραγγελίες είναι συχνές, η επικοινωνία μέσω του καναλιού του με τους λάτρεις των επιτραπέζιων σχεδόν καθημερινή και το σημαντικότερο οι τρισδιάστατες δημιουργίες του κερδίζουν όλο και περισσότερο τους λάτρεις των παιχνιδιών.