Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά, καθώς έχει προχωρήσει σε συστηματική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης καρδιάς, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των χειρουργών του.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καρδιοχειρουργός – χειρουργός αορτής στο Ωνάσειο Δημήτρης Αυγερινός, “η σύγχρονη Καρδιοχειρουργική δεν μοιάζει σχεδόν καθόλου με την ειδικότητα που ξεκίνησε πριν από περίπου 70 χρόνια στις ΗΠΑ. Πλέον οι τεχνικές, τα υλικά και η μεθοδολογία έχουν αλλάξει άρδην, με αποτέλεσμα να έχουμε κατακόρυφη μείωση στη θνητότητα και θνησιμότητα στα χειρουργεία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, η τρισδιάστατη εκτύπωση με ειδικούς πανίσχυρους εκτυπωτές έχει μπει στην καθημερινή Ιατρική τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη βιομηχανία (όπως των αυτοκινήτων και των αεροπλάνων) είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Η 3D εκτύπωση στην Καρδιοχειρουργική προσφέρει βελτιωμένη οπτική όλων των ανατομικών λεπτομερειών και δίνει τη δυνατότητα στον καρδιοχειρουργό να προγραμματίζει στην εντέλεια τη χειρουργική επέμβαση”.
Για να δημιουργηθεί ένα 3D μοντέλο της καρδιάς, πρώτα γίνεται μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, έτσι ώστε να ληφθούν λεπτομερείς εικόνες σε δισδιάστατο επίπεδο. Οι εικόνες αυτές επεξεργάζονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι συνθέτουν ολοκληρωμένες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της καρδίας και της αορτής. Στη συνέχεια, όλα αυτά τα δεδομένα μετατρέπονται σε ηλεκτρονικό σήμα που τροφοδοτεί τον 3D εκτυπωτή, ο οποίος τυπώνει με διαφορετικά χρώματα τον κάθε ιστό, χρησιμοποιώντας ως υλικό ένα ειδικό πολυμερές παραφίνης.
Η πιο πρόσφατη πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα της καρδιάς, είναι η εκτύπωση σε τρισδιάστατο εκτυπωτή μοντέλων σε κλίμακα 1:1 της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων στον ασθενή που προγραμματίζεται για χειρουργείο. Η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο πρωτοστατεί στον συγκεκριμένο τομέα, σε συνεργασία με την εταιρία 3D Life. Η τεχνολογία αυτή στο Ωνάσειο βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή στα ανευρύσματα της αορτής, στις συγγενείς παθήσεις των παιδιών και των ενηλίκων, καθώς και σε διάφορες δομικές παθήσεις της καρδιάς. Μια άλλη πολύ χρήσιμη εφαρμογή της 3D εκτύπωσης είναι για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, τόσο σε φοιτητές όσο και ειδικευόμενους χειρουργούς.
“Μέχρι σήμερα”, αναφέρει ο κ.Αυγερινός, “έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 120 χειρουργεία σε ασθενείς με παθήσεις της καρδιάς και της αορτής, στους οποίους έχει γίνει 3D εκτύπωση πριν από το χειρουργείο για την καλύτερο σχεδιασμό της επέμβασης. Έτσι γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα ακριβή ανατομικά δεδομένα του ασθενούς και μπορούμε να προγραμματίζουμε τη χειρουργική επέμβαση, τόσο με την κλασική ανοιχτή μέθοδο, όσο και με την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική και ενδοαγγειακή”.
Όπως επισημαίνει, “το Ωνάσειο είναι το μόνο νοσοκομείο στην Ελλάδα που προσφέρει αυτή την υπηρεσία δωρεάν και το μοναδικό νοσοκομείο στην Ευρώπη που έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό τρισδιάστατων εκτυπώσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στο εγγύς μέλλον θα είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε τα επιστημονικά μας αποτελέσματα και εμπειρία, και ευελπιστούμε να καταστούμε παγκόσμιοι ηγέτες και πρωτοπόροι στον συγκεκριμένο τομέα. Το μέλλον επιφυλάσσει απίστευτες τεχνολογίες και σύντομα πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε τρισδιάστατα ολογράμματα πάνω στο χειρουργικό τραπέζι με 3D ειδικά γυαλιά. Η 3D εκτύπωση είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την Καρδιοχειρουργική του 21ου αιώνα και τρανή απόδειξη ότι η τεχνολογία παίζει καταλυτικό ρόλο στην Ιατρική”.
Σημειωτέον, καταλήγει ο κ.Αυγερινός, “ότι το μεγάλο κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ωνάσειο Ίδρυμα, με αποτέλεσμα να προσφέρεται με μηδενική χρέωση για τον Έλληνα ασθενή του νοσοκομείου μας”.