Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Τρίτη ημέρα ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Τρίτη ημέρα μετά τις εκλογές. Δεν έχει σημειωθεί ακόμη καμιά καταστροφή, κανένα ατύχημα για τη χώρα όπως είχε προβλέψει ο πρώην πρωθυπουργός (με τραγική εξαίρεση το αεροπορικό δυστύχημα στην Ισπανία, για το οποίο ως τόσο δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ).

Αντιθέτως επικρατεί γενικά ένα αίσθημα ανακούφισης, μια ανάταση ότι πλέον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι το κράτος πλέον θα προστατεύει τους πολίτες του, ότι υποχώρησε λίγο αυτή η ανασφάλεια που προκαλούσε η απειλή που μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού ένοιωθε ότι πλανιόταν πάνω από το κεφάλι του.

Η νέα Κυβέρνηση είναι από τις πιο αξιόλογες που έχει δει αυτή η χώρα, με τη συμμετοχή αρκετών προσωπικοτήτων μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες ήδη αποτελούν απτό δείγμα ενός νέου πολιτικού πολιτισμού. Ενός πολιτικού πολιτισμού ο οποίος φαίνεται εντονότερα μετά και τη μικροπρέπεια την οποία επέδειξε ο Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της παράδοσης του Μεγάρου Μαξίμου, μικροπρέπεια η οποία ευτυχώς στηλιτεύτηκε αρκούντως από την παράταξη του.

Μια σειρά κινήσεις και εξαγγελίες έχουν δείξει τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης. Η διαφοροποίηση από τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Ρωσία. Οι δηλώσεις για τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τη διαθεσιμότητα και την παιδεία, οι πολιτικοί όρκοι και φυσικά, πάνω απ’ όλα η εξαγγελία για επαναφορά του βασικού μισθού στα 750 ευρώ. Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής ότι θα πάρει μέτρα για να επαναπατριστεί το επιστημονικό δυναμικό που έχει φύγει στο εξωτερικό λόγω της κρίσης. Η δημιουργία Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Οι κινήσεις και οι εξαγγελίες αυτές κάνουν ήδη το 37% των Ελλήνων πολιτών που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ να νοιώθουν ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια η ψήφος τους είχε νόημα, ότι έρχονται ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα και τη ζωή τους. Και από το εξωτερικό όμως καταφθάνουν νέα που επιβεβαιώνουν την νέα πολιτική, με το διεθνές πρακτορείο οικονομικής ανάλυσης Bloomberg να στηρίζει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μια διεθνή διάσκεψη με θέμα το χρέος, η οποία θα οδηγήσει σε διαγραφή χρεών χωρών, αντίστοιχη αυτής της δεκαετίας του 1950 που διέγραψε μέρος των χρεών της Γερμανίας.

Το μόνο που πρέπει να κάνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να πάει το πολιτικό του πρόγραμμα μέχρι τέλους, να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα για αυτή εποχή, η οποία θα αποτελέσει υποθήκη για ακόμη σημαντικότερες αλλαγές στο μέλλον. Αν γίνει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι σίγουρος ότι στις επόμενες εκλογές θα πάρει την αυτοδυναμία που δεν κατάφερε την Κυριακή και θα έχει την αμέριστη υπστήριξη ενός πολύ μεγάλου τμήματος του (πολύπαθου) ελληνικού λαού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων