Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

Τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα προτείνει ο Ντράγκι

Την εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι με το σκεπτικό ότι έτσι «αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες». Το συγκεκριμένο θέμα, έθεσε κατά τη συνάντησή του, ενόψει του άτυπου Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, την Πέμπτη το βράδυ στο Μιλάνο.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης μετέφερε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την αντίθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή και νέου προγράμματος.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι άποψη της ΕΚΤ είναι πως με ένα νέο πρόγραμμα, θα μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η ΕΚΤ, στο μηνιαίο δελτίο της, προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει «σημαντικά δημοσιονομικά κενά» προκειμένου να πετύχει τους «φιλόδοξους» στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015-16.

Επίσης, σημείωνε ότι  «κίνδυνοι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές» της Ελλάδας πηγάζουν από την «αβεβαιότητα» για τις «επιδράσεις» των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή φέτος, από τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή περικοπών που είχαν επιβληθεί στα ειδικά μισθολόγια, και από την «χρηματοοικονομική κατάσταση» στον ευρύτερο τομέα της Υγείας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων