Ένα παράξενο πράγμα που βρέθηκε σε ένα σχολικό γεύμα στην Κίνα ήταν το κεφάλι ενός αρουραίου, κατέληξαν οι κινεζικές αρχές, ανατρέποντας προηγούμενες επίσημες διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο για λαιμό πάπιας, στην τελευταία ανατροπή ενός σκανδάλου ασφάλειας τροφίμων που απασχόλησε τη χώρα για εβδομάδες.
Ο σάλος αποκάλυψε επίσης βαθιά επίπεδα δυσπιστίας του κοινού προς τις κινεζικές τοπικές κυβερνήσεις, οι προσπάθειες των οποίων να καλύψουν αρνητικές ειδήσεις συχνά αποτυγχάνουν.
Η διαμάχη ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, όταν ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου Βιομηχανίας Τζιανγκσί στη νοτιοανατολική επαρχία Τζιανγκσί ανακάλυψε κάτι περίεργο στο πιάτο του στην καντίνα του σχολείου.
Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φοιτητής μάζεψε το σκούρο τριχωτό αντικείμενο με τα ξυλάκια του και παραπονέθηκε στο προσωπικό της καντίνας ότι βρήκε κεφάλι αρουραίου.
«Αυτό είναι κρέας πάπιας», απάντησε μια γυναίκα υπάλληλος.
«Αυτα δεν είναι δόντια αρουραίου;» είπε ο φοιτητής, γυρίζοντας το αντικείμενο για να αποκαλύψει τα μικροσκοπικά λευκά κομμάτια στη μέση και το σχήμα μύτης από πάνω.
«Αυτό είναι κρέας πάπιας, κρέας πάπιας», επέμεινε η υπάλληλος. «Πώς γίνεται να υπάρχουν δόντια στο κρέας πάπιας;»
Το βίντεο έγινε viral και προκάλεσε αναταραχή στην Κίνα, όπου η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί εδώ και καιρό μείζον θέμα δημόσιας ανησυχίας μετά από σκάνδαλα που αφορούσαν μολυσμένο βρεφικό γάλα σε σκόνη και «λάδι από το βούρκο» – ανακυκλωμένο λάδι μολυσμένο με απόβλητα τροφίμων ή ακόμη και λύματα.
Οι κινεζικές αρχές έχουν έκτοτε αυστηροποιήσει τους κανονισμούς και έχουν προβεί σε περιοδικές καταστολές, αλλά τα σκάνδαλα ασφάλειας τροφίμων, μεταξύ άλλων και σε φοιτητικές καντίνες, συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα και να προκαλούν δημόσια κατακραυγή.
Στο τελευταίο περιστατικό, το βίντεο προκάλεσε έντονες διαδικτυακές συζητήσεις. Πολλά σχόλια πήραν το μέρος του φοιτητή, αναφέροντας την αλλόκοτη ομοιότητα του αντικειμένου με το κεφάλι ενός τρωκτικού, με φαινομενικά αναγνωρίσιμα μάτια, μύτη, στόμα και αυτιά.
Καθώς η δημόσια πίεση αυξανόταν, το κολέγιο εξέδωσε ανακοίνωση στις 3 Ιουνίου, στην οποία ισχυριζόταν ότι το αντικείμενο που απεικονιζόταν στο βίντεο δεν ήταν κεφάλι αρουραίου, αλλά ένα κομμάτι λαιμού πάπιας, το οποίο είναι δημοφιλής λιχουδιά στην Κίνα.
«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι το βίντεο γυρίστηκε πράγματι στο κυλικείο του σχολείου μας, αλλά το περιεχόμενό του δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», ανέφερε η ανακοίνωση. Είπε ότι ο μαθητής κάλεσε τους συμμαθητές του να δουν το αντικείμενο και επιβεβαίωσε ότι ήταν λαιμός πάπιας, και υπέβαλε γραπτή διευκρίνιση.
Το σχολείο πρόσθεσε ότι η ρυθμιστική αρχή αγοράς της τοπικής περιφέρειας είχε στείλει αστυνομικούς στην καντίνα για να ερευνήσουν.
Την ίδια ημέρα, ένας αξιωματούχος του γραφείου εποπτείας της αγοράς της περιοχής εμφανίστηκε στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό της Τζιανγκσί, λέγοντας ότι οι αξιωματικοί είχαν «συγκρίνει επανειλημμένα το αντικείμενο και επιβεβαίωσαν ότι ήταν πράγματι ένα κομμάτι λαιμού πάπιας».
Εν τω μεταξύ, ένα «διευκρινιστικό» βίντεο του φοιτητή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. «Ανακάλυψα ότι δεν ήταν κεφάλι αρουραίου αλλά λαιμός πάπιας, οπότε θα ήθελα να διευκρινίσω», δήλωσε ο φοιτητής στο βίντεο.
Το CNN επικοινώνησε με το σχολείο για σχολιασμό.
«Αποκαλώντας ένα ελάφι άλογο»
Τα επίσημα ευρήματα και η «διευκρίνιση» του μαθητή δεν κατάφεραν να πείσουν το κοινό.
Αντίθετα, τροφοδότησαν ακόμη περισσότερο θυμό στο διαδίκτυο, με τους χρήστες να κατηγορούν το σχολείο και τους τοπικούς αξιωματούχους ότι είπαν ψέματα και πίεσαν τον μαθητή να αλλάξει στάση.
Κάποιοι ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για αυτό που θεωρούσαν «συγκάλυψη» από τις τοπικές αρχές. Άλλοι αντέδρασαν με σαρκασμό, και μια πληθώρα από μιμίδια κατέκλυσαν το κινεζικό διαδίκτυο.
Πολλοί μοιράστηκαν εικόνες με photoshop που φύτευαν το κεφάλι ενός ποντικιού στο σώμα μιας πάπιας (συμπεριλαμβανομένης μιας συγχώνευσης των χαρακτήρων της Disney, του Μίκυ Μάους και του Ντόναλντ Ντακ), ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για ένα νεοανακαλυφθέν πλάσμα που ονομάζεται «duckrat» – δηλαδή («παπιοπόντικας»).
Άλλοι επανάφεραν το κινεζικό ιδίωμα «αποκαλώντας ένα ελάφι άλογο», που προέρχεται από μια διάσημη ιστορία της δυναστείας Τσιν, στην οποία οι αξιωματούχοι της αυλής έδειχναν ένα ελάφι και το αποκαλούσαν άλογο για να αποδείξουν την πίστη τους σε έναν ισχυρό ευνούχο.
«Στην αρχαιότητα είχαμε το «αποκαλώντας ένα ελάφι άλογο». Τώρα έχουμε το «αποκαλώντας έναν αρουραίο πάπια»», ανέφερε μια ανάρτηση στο Weibo με σχεδόν 30.000 likes.
Μπροστά στην αυξανόμενη δημόσια κριτική και γελοιοποίηση, η κυβέρνηση της Τζιανγκσί ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου ότι ξεκίνησε έρευνα σε επαρχιακό επίπεδο για το περιστατικό, με μια ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι από τις αρχές εκπαίδευσης, δημόσιας ασφάλειας και εποπτείας της αγοράς.
Μια εβδομάδα αργότερα, η επαρχιακή ομάδα έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ξένο αντικείμενο δεν ήταν κομμάτι από λαιμό πάπιας και ότι το τοπικό γραφείο εποπτείας της αγοράς και το σχολείο είχαν καταλήξει σε «λάθος συμπέρασμα» επειδή δεν διερεύνησαν «επιμελώς».
Οι κάμερες παρακολούθησης έδειξαν ότι το αντικείμενο που βρήκε ο μαθητής είχε απορριφθεί από το προσωπικό της καντίνας την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με την επαρχιακή ομάδα, η οποία δήλωσε ότι είχε ελέγξει τη λίστα αγορών της καντίνας, είχε πάρει συνέντευξη από το προσωπικό της κουζίνας και τους μαθητές που βρίσκονταν στη σκηνή.
Οι ειδικοί σε θέματα ζώων που εξέτασαν βίντεο και φωτογραφίες του αντικειμένου έκριναν ότι επρόκειτο για το κεφάλι τρωκτικού, ανέφερε η ομάδα.
Η άδεια λειτουργίας της καντίνας ανακλήθηκε και η εταιρεία που την εκμεταλλεύεται είχε λάβει τη μέγιστη δυνατή ποινή βάσει της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, ανέφερε η ανακοίνωση. Οι υπάλληλοι του κολεγίου και του τοπικού γραφείου εποπτείας της αγοράς θα τιμωρηθούν επίσης, προστίθεται.
«Έτσι η κυβέρνηση έχασε την αξιοπιστία της», ανέφερε ένα σχόλιο στο Weibo.
Η διαμάχη προκάλεσε επίσης την οργή του κομματικού φερέφωνου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Σε ένα σχόλιο, το Ξιακεντάο, ένας λογαριασμός που υπάγεται στην υπερατλαντική έκδοση της εφημερίδας People’s Daily, καυτηρίασε τις τοπικές αρχές για την προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας.
«Τόσοι πολλοί διοικητικοί πόροι σπαταλήθηκαν και η αξιοπιστία της τοπικής κυβέρνησης ζημιώθηκε, και η απώλεια έχει αντισταθμίσει πλήρως το κέρδος», ανέφερε.
«Αυτό το είδος του παράλογου περιστατικού του «να αποκαλείς τον αρουραίο πάπια» δεν μπορεί να ξαναγίνει!»
Πηγή: CNN