Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

True Greece!

Φίλη του blog, η οποία μάλιστα έχει και το ίδιο όνομα με την Υπουργό Τουρισμού, μού έστειλε χθες ένα mail που αποτυπώνει την  αρνητική όψη του ελληνικού τουρισμού, την οποία οι αρμόδιοι φορείς ( Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, κλπ) δεν θα δείξουν ποτέ στη καμπάνια True Greece.  Είναι όμως πολύ αληθινή και πολύ διδακτική για τις παθογένειες και την κακοδαιμονία του ελληνικού τουρισμού.

Η φίλη μας πέρασε μερικές μέρες στην κοντινή Τζιά. Την περασμένη Τρίτη, παραμονή της αναχώρησής της, πήγε στο τουριστικό γραφείο που πρακτορεύει τα πλοία που είχαν τρία δρομολόγια την επόμενη μέρα, στις 6.30 το πρωί, στη 1.30 μετά το μεσημέρι και στις 6.30 το απόγευμα, για να εκδώσει εισιτήρια.

Πέρασε την πόρτα του πρακτορείου στη μία μετά το μεσημέρι. Δυο υπάλληλοι κάθονταν στα γραφεία τους αλλά ο βλοσυρός κύριος που εμφανίστηκε ως «αφεντικό», της λέει: «Έχουμε κλείσει!». Τώρα, πώς ένα ανοιχτό γραφείο με υπαλλήλους είναι κλειστό, είναι κάτι που μόνο αν μπεις στο μυαλό του εν λόγω τουριστικού παράγοντα μπορείς να το κατανοήσεις. Στην εύλογη διαμαρτυρία της φίλης μας, εκείνος εμφανίστηκε ανένδοτος: «Ελάτε αύριο μετά τις 10 το πρωί»!!!!

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Πρακτορεύει πλοίο που έχει δρομολόγιο στις 6.30 το πρωί της επόμενης μέρας και λέει στον επιβάτη να πάει μετά τις 10!! Η φίλη μας έκανε την επισήμανση αυτή στον βλοσυρό κύριο που όλο και αγρίευε. Καμιά απάντηση, παρά μόνο η στερεότυπη φράση «ελάτε αύριο μετά τις 10». Στις διαμαρτυρίες της φίλης μας, πως μια τέτοια συμπεριφορά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου είναι απαράδεκτη και κάνει ζημιά, ο βλοσυρός κύριος ξέσπασε: «Και τι θες κυρά μου, να κάνουμε κωλοτούμπες;».

Αν το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου και να επιδεικνύεις την στοιχειώδη ευγένεια είναι για ορισμένους συνώνυμο του «κάνω κωλοτούμπες» τότε δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για τα μαύρα χάλια στα οποία βρισκόμαστε. Όσα σποτάκια με «ευτυχισμένους τουρίστες» κι αν προβάλλει το Υπουργείο Τουρισμού, η ζημιά που κάνουν στον τουρισμό συμπεριφορές σαν αυτή, είναι δεδομένη. Όμως η περιπέτεια της φίλης μας είχε και συνέχεια.

Την επόμενη μέρα, τη μέρα αναχώρησης δηλαδή, πήγε ξανά στο ίδιο πρακτορείο αναγκαστικά. Πήγε λίγο μετά τη μία. Αυτή τη φορά δεν ήταν εκεί ο βλοσυρός κύριος αλλά τρείς άλλοι κύριοι, οι οποίοι έβαφαν. Μόλις λοιπόν ένας από αυτούς αντιλήφθηκε την παρουσία της φίλης, γυρίζει και της λέει: « Δεν μπορείς να βγάλεις εισιτήριο τώρα, έλα μετά τις 5»!!!!

Εκεί που σταματάει η κοινή λογική αρχίζει η τουριστική Ελλάδα! Ούτε λίγο ούτε πολύ το πρακτορείο που μονοπωλεί τα δρομολόγια μιας ημέρας, επιλέγει αυτό με ποιο δρομολόγιο θα φύγει κανείς. Η φίλη μας δεν θα μπορούσε ακόμη κι αν ήθελε να έχει φύγει είτε με το πρωινό, είτε με το μεσημεριανό δρομολόγιο. Έφυγε με το απογευματινό καθώς ήταν το μόνο για το οποίο της άφησαν περιθώρια να εκδώσει εισιτήριο. Αν,  μάλιστα,  συνέβαινε να έχει και αυτοκίνητο (ευτυχώς δεν είχε) η ταλαιπωρία της θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού τελικά εξαναγκάστηκε να βγάλει εισιτήριο μόλις 45 λεπτά πριν από την αναχώρηση του πλοίου.

True Greece, λοιπόν. Μια Ελλάδα που δεν έχει καταλάβει τίποτα. Μια Ελλάδα που έχει κακομάθει και δεν εννοεί να προσπαθήσει να γίνει καλύτερη. Μια Ελλάδα του τσαμπουκά και του «έτσι θέλω». Της αρπαχτής και της αδιαφορίας.  Μια Ελλάδα για την οποία δεν ξέρεις πραγματικά αν θα πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις.

Μετά βγαίνουν οι φορείς του τουρισμού και παραπονιούνται για την πτώση του τουριστικού ρεύματος. Με λειτουργίες και συμπεριφορές σαν του εν λόγω πρακτορείου, κανονικά θα έπρεπε να κάνουν και τον σταυρό τους για την κίνηση που έχουν. Ασφαλώς το συγκεκριμένο πρακτορείο δεν είναι ο κανόνας. Σίγουρα όμως δεν είναι και η εξαίρεση. Είναι πολλοί οι «επαγγελματίες» του τουρισμού που καταστρέφουν τον τουρισμό, υπονομεύοντας και τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες κάνουν άλλοι συνάδελφοί τους.

Όταν όμως για δεκαετίες δεν κάνεις «κωλοτούμπες» στον πελάτη, έρχεται η ώρα που αναγκάζεσαι να κάνεις «κωλοτούμπες» στην τρόικα. Αυτό δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ακόμη….

ΥΓ: Σε προηγούμενο post ασχολήθηκα με τις εκδόσεις Πατάκη, πάλι με αφορμή το mail μιας φίλης. Το σημερινό post αφορά  το πρακτορείο «Μελτέμι» της Αικατερίνης Μουζάκη στην Τζιά. Εδώ γράφουμε τα πράγματα με το όνομά τους γιατί έτσι πιστεύουμε πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Γι αυτό και δίνουμε φωνή στα στραβά και τα ανάποδα που παρατηρούν πολλοί φίλοι του blog και μας τα μεταφέρουν ηλεκτρονικά. Είναι όλα ευπρόσδεκτα και θα επιδιώξουμε να δημοσιοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα. 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων