Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σκοπεύει να προτείνει τον τερματισμό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας σε αντάλλαγμα με μια συμφωνία μείωσης του πυρηνικού εξοπλισμού της χώρας με τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, όπως είπε ο ίδιος στους Times του Λονδίνου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά την Κυριακή, εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της πρότερης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την εισβολή στο Ιράκ, ως ενδεχομένως, το σοβαρότερο λάθος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εντούτοις, λίγο πριν από την ορκωμοσία του την Παρασκευή ως 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Trump εξύμνησε την προοπτική ενός πρώτου μεγάλου βήματος ως προς τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων από τον Πρόεδρο Barack Obama, αφότου ο τελευταίος υπέγραψε τη Συνθήκη Στρατηγικής Μείωσης των Όπλων με τη Ρωσία το 2010.
«Έχουν θέσει κυρώσεις για τη Ρωσία – ας δούμε αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιες καλές ευκαιρίες με τη χώρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο νέος Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος στην εφημερίδα The Times. «Για παράδειγμα, νομίζω ότι ο αριθμός των πυρηνικών όπλων θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι άσχημα «πληγωμένη», λόγω των κυρώσεων, αλλά νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί κάτι (ενδεχομένως μια συμφωνία) που θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο».
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 1.367 πυρηνικές κεφαλές τοποθετημένες σε πυραύλους και βομβαρδιστικά αεροπλάνα, ενώ η Ρωσία έχει 1.796 τέτοιες κεφαλές, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη εκτίμηση από το State Department.
O Trump έχει υποσχεθεί ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα, παρά το ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει σκληρή κριτική για την προθυμία του να συμμαχήσει άμεσα με τον Putin, ο οποίος ανήλθε στην κορυφή του Κρεμλίνου το 1999.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν περιέλθει σε νέα κρίση έπειτα από έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είχε συγκεντρώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες για τον Trump.
Ο φάκελος των πληροφοριών που φαίνεται να διέρευσε στη Ρωσία συνοψίζεται σε μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε τόσο στον Trump όσο και στον Obama αυτόν το μήνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 8η Νοεμβρίου υπέρ του Trump, κυρίως μέσω hacking και άλλων πρακτικών. Η έκθεση, ωστόσο, δεν προβαίνει σε κάποια εκτίμηση σχετικά με το αν οι προσπάθειες της Ρωσίας επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Trump κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για διαρροή των πληροφοριών του φακέλου, τις οποίες αποκάλεσε «ψεύτικες». Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών πληροφοριών αρνήθηκαν αυτή την κατηγορία.
Πηγή: Reuters