Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Πρόεδρος της Κούβας, Raul Castro, εξαπέλυσε δριμεία κριτική εναντίον της μεταναστευτικής, της εμπορικής και άλλων πολιτικών του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, την Κυριακή, την ώρα που ο τελευταίος επανεξετάζει την εύθραυστη ύφεση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική Κούβα, την οποία εισήγαγε ο προκάτοχός του, Barack Obama.
Στις πρώτες επικριτικές παρατηρήσεις με αποδέκτη τον Trump από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Castro χαρακτήρισε τις εμπορικές πολιτικές του «εγωιστικές» και το σχέδιό του να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού «παράλογο».
Τα σχόλια του Castro προέρχονται από την ομιλία του σε μια σύνοδο αριστερών ηγετών στη Βενεζουέλα, όπως αυτή μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Trump απείλησε να πλήξει την αποκλιμάκωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου, εκτός εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια «καλύτερη διαπραγμάτευση», χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν εν μέσω «μιας πλήρους επισκόπησης όλων των πολιτικών των ΗΠΑ προς την Κούβα».
Ο Castro από την πλευρά του, δήλωσε: «Η νέα ατζέντα της κυβέρνησης των ΗΠΑ απειλεί να εξαπολύσει μια ακραία και εγωιστική εμπορική πολιτική που θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του εξωτερικού εμπορίου μας, θα παραβιάσει τις περιβαλλοντικές συμφωνίες και θα απελάσει τους μετανάστες».
Είπε επίσης ότι η μετανάστευση οφείλεται στην αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια που προκαλείται από ένα άδικο διεθνές οικονομικό σύστημα και ότι ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού είναι, επομένως, «παράλογο» καθώς απευθύνεται σε όλους τους Λατινοαμερικάνους, όχι μόνο στους Μεξικανούς.
«Δεν μπορείς να περιορίσεις τη φτώχεια, τις καταστροφές και τους μετανάστες με τείχη, αλλά με συνεργασία, κατανόηση και ειρήνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Castro.
Προσπαθώντας να αντιστρέψει περισσότερα από 50 χρόνια προσπαθειών των ΗΠΑ και τη χρήση της απομονωτικής μεθόδου προκειμένου η Κούβα να εξαναγκαστεί να αλλάξει, ο Obama συμφώνησε με τον Castro το Δεκέμβριο του 2014 να εργαστεί από κοινού με την Αβάνα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Οι δύο κοντινοί γείτονες έκτοτε έχουν αποκαταστήσει τις διπλωματικές τους σχέσεις και έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας.
Ωστόσο, ο Trump δήλωσε τον περασμένο μήνα μετά το δείπνο του με τον γερουσιαστή της Φλόριντα, Marco Rubio, ξεκάθαρο πολέμιο της επαναπροσέγγισης με την Κούβα, ότι ο ίδιος και ο Rubio μοιράζονται παρόμοιες απόψεις σχετικά με την Κούβα.
Ο Δημοκρατικός Obama, χρησιμοποίησε εκτελεστικά διατάγματα για να παρακάμψει το μακροχρόνιο εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα και να απαλείψει κάποιους περιορισμούς στον ταξιδιωτικό και επιχειρηματικό τομέα. Μολοταύτα, αναφέρεται ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί μόνο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σε κάθε περίπτωση, τα ταξίδια προς την Κούβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί, με την έναρξη των απευθείας πτήσεων και κρουαζιέρων και τις υπογραφείσες συμφωνίες περιαγωγής, αλλά καμία σημαντική εμπορική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί.
Πηγές: Reuters, New York Times