Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Ο Trump μοιράστηκε διαβαθμισμένες πληροφορίες με τη Ρωσία (;)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αποκάλυψε εξαιρετικά διαβαθμισμένες πληροφορίες στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας σχετικά με μια προγραμματισμένη επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα, βυθίζοντας τον Λευκό Οίκο σε ακόμη μία διαμάχη μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας εκ μέρους του.

Οι πληροφορίες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν σε συνάντηση του Αμερικανού ηγέτη την περασμένη εβδομάδα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov, και τον Ρώσο Πρέσβη, Sergei Kislyak, παρασχέθηκαν από έναν σύμμαχο των Η.Π.Α. στον αγώνα ενάντια στη τζιχαντική ομάδα του Isis, συμπλήρωσαν αμφότεροι οι αξιωματούχοι με γνώση της κατάστασης.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε λανθασμένους τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τη Washington Post.

«Η ιστορία που δημοσιεύθηκε απόψε ως είδηση είναι ψευδής», δήλωσε ο H.R. McMaster, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες εξέτασαν μια σειρά κοινών απειλών, μεταξύ άλλων και για την πολιτική αεροπορία.

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκαν πηγές ή μέθοδοι συλλογής πληροφοριών. Ο Πρόεδρος δεν αποκάλυψε καμία πληροφορία για κάποια στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη ευρέως γνωστή… Ήμουν στην αίθουσα, δεν συνέβη κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε επίσης δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο επικεντρώθηκε στην αντιτρομοκρατία και μία ακόμη της αναπληρώτριας Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Dina Powell, η οποία αποκάλεσε την ιστορία της Washington Post ψευδή.

Ακόμα κι έτσι όμως, οι ειδήσεις προκάλεσαν αναταραχή στο Κογκρέσο.

Ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός στη Γερουσία, Dick Durbin, χαρακτήρισε τους χειρισμούς του Trump “επικίνδυνους” και “απερίσκεπτους”.

Ο Bob Corker, Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κάλεσε τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ “πολύ, πολύ ενοχλητικούς” αν είναι αληθινοί.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο μεταξύ των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών στη στρατηγική, τις τακτικές και τους επιμέρους χειρισμούς του Προέδρου Trump σε ό,τι αφορά στις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Πηγές: Reuters, Washington Post

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img