Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Τραμπ: Προς ανακοίνωση ευρείας στρατηγικής για το Ιράν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα σχετικά με μια «συνολική στρατηγική έναντι του Ιράν», συμπεριλαμβανομένης της εκ μέρους του “επικύρωσης” ή μη της διεθνούς συμφωνίας που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων ως «ντροπιαστική», αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα διεκπεραιώσει τη συμφωνία πριν από την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου, δήλωσε ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται επίσης να ορίσει την ισχυρότερη δύναμη ασφαλείας του Ιράν, το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, ως τρομοκρατική οργάνωση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής.

«Ο Πρόεδρος έχει λάβει μια απόφαση για μια συνολική στρατηγική για το Ιράν και θέλει να διασφαλίσει ότι διαθέτουμε μια ευρεία πολιτική για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αφοορύν στην Τεχεράνη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Σάρα Σάντερς.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ κατηγορεί το Ιράν για υποστήριξη της τρομοκρατίας και ισχυρίζεται ότι η συμφωνία του 2015 δεν προβλέπει αρκετά για να εμποδίσει την πορεία της Τεχεράνης στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Το Ιράν από την πλευρά του τονίζει ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και με τη σειρά του κατηγορεί τη δραστηριότητα τζιχαντικών ομάδων όπως το ισλαμικό κράτος για τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών συμμάχων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι του Ιράν έχε ανησυχήσει πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους τους. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είπε στον Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας την Τρίτη, ότι η συμφωνία με το Ιράν είναι «ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε τη Δευτέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην θέσουν υπό αμφισβήτηση “ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα που βελτίωσε την ασφάλειά μας”.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της την Τρίτη ότι ο χαρακτηρισμός της Επαναστατικής Φρουράς ως τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Εάν ο Τραμπ αρνηθεί να πιστοποιήσει τη συμφωνία με το Ιράν, οι ηγέτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη που είχαν ανασταλεί βάσει της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικές, πάντως, είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που είπε: “Οι Αμερικανοί έχουν οδηγήσει τον κόσμο στην τρέλα με τη συμπεριφορά τους. Ήρθε η ώρα να τους διδάξουμε ένα νέο μάθημα”.

Εν αναμονή, συνεπώς, της ανακοίνωσης του Τραμπ.

 

Πηγές: Reuters, New York Times

 

 

 

 

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων