Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Τσακαλώτος για πακέτο Κομισιόν: Ευχάριστη έκπληξη που σπάει ταμπού

«Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάπτυξης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ευχάριστη έκπληξη και αναδεικνύει την αίσθηση του επείγοντος που «σπάει κάποια ταμπού».

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει ότι πρέπει να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής καθώς υπάρχουν, όπως λέει «γκρίζες ζώνηες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός ακόμα πιο θαρραλέου «προγράμματος γέφυρα» από αυτό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η δήλωση Ε. Τσακαλώτου

Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού.

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης. Υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση.

Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος «γέφυρα», όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Μένουμε Όρθιοι 2», για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων