Ζωηρός διάλογος εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πολιτική στόχευση του κόμματος να επαναπροσεγγίσει τα μεσαία στρώματα. Μετά τον πρώην υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, την ανάγκη για «απεύθυνση» στον κόσμο του Κέντρου ανέδειξε και ο πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν τάσσεται υπέρ των «κεντρώων λύσεων».
Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», «υπάρχουν δύο διακριτά ζητήματα. Στον κόσμο του Κέντρου και θέλουμε να απευθυνθούμε, και απευθυνόμαστε. Κανείς δεν διαφωνεί σ’ αυτό. Είναι προφανές ότι τόσο η σοβαρή μας στάση στο ζήτημα της πανδημίας όσο και όσα λέμε για το κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα βρίσκουν ευήκοα ώτα σ’ αυτόν τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να απευθυνόμαστε και στον κόσμο του Κέντρου, κάτι που το λέει εξάλλου και η διακήρυξή μας, αλλά δεν θέλουμε να απευθυνόμαστε σε όλον τον κόσμο με κεντρώες λύσεις».
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε στην ίδια κατεύθυνση πως αφενός «όταν απευθύνεσαι σε όλους γενικά, δεν απευθύνεσαι σε κανέναν συγκεκριμένα – ο τεχνολαικϊσμός δεν θα ήταν καλή συνταγή ούτε για την Αριστερά» και συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ότι οι κεντρώες λύσεις δεν δουλεύουν».
Αναλύοντας την οπτική του για την επόμενη φάση του ΣΥΡΙΖΑ, «θέλουμε το κόμμα να έχει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πρέπει όχι απλώς να κάνουμε ηγεμονικές τις θέσεις μας για τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το περιβάλλον, αλλά και να δείξουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των ζητημάτων» επισήμανε ο πρώην υπουργός. Ο ίδιος εξήγησε πως «οι κεντρώες λύσεις αδυνατούν να φωτίσουν τις αλληλεπιδράσεις αυτές, γιατί υπονοούν ότι οι πρακτικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν πρακτικές λύσεις για όλα τα προβλήματα χωρίς πολλές «θεωρητικούρες» και «αναλύσεις».
Κληθείς παράλληλα να σχολιάσει το κοινό κείμενο που συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, «είναι δεδομένο ότι με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς έχουμε διαφορές και σε ζητήματα θεωρίας, και σε ζητήματα ανάλυσης συγκεκριμένων επεισοδίων, όπως αυτό του καλοκαιριού του 2015. Όμως κανείς δεν δικαιούται να μην προχωρά σε συγκλίσεις στα σημεία που ο κόσμος τις περιμένει και τις έχει ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγοντας ότι «υπάρχει πολύς κόσμος που δικαίως ανησυχεί για τα εργασιακά, για το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, για την απαξίωση του ΕΣΥ ακόμη και σήμερα, για ζητήματα δημοκρατίας. Σ’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να λύσουμε τις διαφορές μας».