Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup της Πέμπτης.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι και οι έξι υπουργοί Οικονομικών που συνάντησε στην Ευρώπη άκουσαν και κατανόησαν τα προβλήματα και ότι το ίδιο εκφράστηκε από τους τρεις θεσμούς μέσα στο Eurogroup.
Για το ΔΝΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Kατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του.
Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε ωστόσο το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο από το ΔΝΤ είναι όντως δικές του διαρροές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.
«Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά την εισαγωγή ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εξήγησε γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος για την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το χρέος.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε στους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε δωδέκατη μείωση συντάξεων καθώς οι συντάξεις συντηρούν σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες.
Ανέφερε επίσης ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα την περασμένη χρονιά, π.χ. κατά 29% τον Νοέμβριο, και ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον δημοσιονομικό στόχο.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι θα πιαστεί ο στόχος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της περασμένης χρονιάς. «Τουλάχιστον» πρόσθεσε.
Οσον αφορά στα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό και για το 2016 και για το Μεσοπρόθεσμο κάτι που αφορά φόρο εισοδήματος και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις όπου οι αλλαγές θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στα μέτρα που απομένει να διευκρινιστούν, ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ ως το 2018, θα περιλαμβάνεται και μια «καινούργια προσέγγιση για το φόρο εισοδήματος».
Ως επιπλέον επιχείρημα προς το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η μείωση των συντάξεων θα μειώσει και την κατανάλωση. Αν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό, τόνισε, «καθώς το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση.
«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα», δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, τόνισε.
Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου ότι έχουν σταλεί ήδη στοιχεία για το Μεσοπρόθεσμο στους Θεσμούς και ότι θα σταλούν και νέα το επόμενο διάστημα.
«Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» σχολίασε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
«Κρίνω συγκεκριμένα δημοσιεύματα που διάβασα το τελευταίο διάστημα που λένε ότι το ΔΝΤ είπε αυτό, εκείνο, το άλλο. Δεν έχω ακούσει συνολικά από το ΔΝΤ να λέει ότι δεν μας αρέσει το Ασφαλιστικό, το έχω δει όμως σε πολλά δημοσιεύματα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Είναι λογικό στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης να υπάρχουν σκληρές θέσεις, το ΔΝΤ προς εμάς, το ΔΝΤ προς τους πιστωτές κλπ., είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών και στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση.
«Είμαστε συνεπείς με τη θέση που υπήρχε στο μνημόνιο που είναι ότι καλούμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα» επανέλαβε.
Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, και έχουμε μια ανησυχία ότι το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται την ανησυχία μας για τον χρόνο, σχολίασε χαρακτηριστικά. «Θα θέλαμε και το ΔΝΤ να καταλάβει ότι ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας για εμάς, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο» τόνισε.
«Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μήνα που καθυστερείς δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα, το θεωρώ μεγάλο κρίμα και μεγάλη αδικία, είναι σαν κι εμείς και αυτοί να πυροβολούμε το πόδι μας» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσε ότι και θέματα που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο, όπως και οι στρατιωτικές δαπάνες, έχουν και δημοσιονομικό αντίκτυπο και στη μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA).
Σε πιο ανάλαφρο τόνο, τέλος, και συγκρίνοντας τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση πριν και μετά το 2010 είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στη Bayern Μονάχου και στον Φωστήρα Κωλοπετινίτσας.
(πληροφορίες από tovima.gr)