Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Τσακαλώτος: Έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα πρόκειται να παρουσιαστεί η συμφωνία στο Eurogroup. Επεσήμανε δε, ότι «συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε» ενώ πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκαν και όσα προαπαιτούμενα είναι στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης.

«Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι όπως για παράδειγμα την κατάταξη στους πιστωτές των εργαζόμενων με 2,75 επί του κατώτατου μισθού, του πρώτου μισθού για 6 μήνες». Όπως εξήγησε μετά ακολουθούν οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν υπάρχει συμφωνία με το θέμα να παραμένει ανοικτό. Ωστόσο, επεσήμανε πως «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2018» προσθέτοντας ότι «ένα κομμάτι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα». Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι «θα ξέρουμε σχετικά νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά.

HTML tutorial

«Θα υπάρξουν νομοσχέδια πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνοσχέδιο μετά αλλά σε κάθε περίπτωση έως τις 22 Ιανουαρίου», ξεκαθάρισε αφού όπως εξήγησε «Μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα».

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων