Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Θα έλεγε κανείς ότι ο Ευκλείδης Τσκαλώτος παλεύει να περισώσει κάτι από τα σπασμένα της προχθεσινής συνόδου ΕΕ και Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό. Ωστόσο μάλλον εξαργυρώνει κάτι από την κατάθεση που έκανε στη σύνοδο η Ελληνική πλευρά. Μιλώντας στο συνέδριο για την ελληνική οικονομία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τόνισε ότι το ζήτημα του grexit δεν έχει λήξει και ότι απαιτείται από την Ευρώπη να δείξει και για το ελληνικό ζήτημα την αντίστοιχη αλληλεγγύη που δείχνει για το προσφυγικό.
«Δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας τους εταίρους και κυρίως τις χώρες του Βορρά να επιδείξουν αλληλεγγύη.
«Κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει ή να τα επενδύσει στην Ελλάδα, περιμένει γιατί δεν έχει φύγει το Grexit από την ατζέντα», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ενώ αυτό που τόνισε ο υπουργός οικονομικών είναι προφανές για τον αναγνώστη, γιατί δεν είναι και για τους έμπειρους πολιτικούς των κρατών του βορρά. Μήπως τελικά η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έχει γίνει το καλύτερο καρότο που σε συνδυασμό με το μαστίγιο της χρηματοδοτικής ασφυξίας της ΕΚΤ η Ελλάδα ως υπάκουος γάιδαρος πηγαίνει στην κατεύθυνση που θέλουν; Την κατεύθυνση δηλαδή της απόλυτης οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης δίνοντας ψίχουλα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εξαθλιώνοντας την εργατική και μικροαστική τάξη;
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «μία κόπωση μεταρρύθμισης όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπει ο κόσμος τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων πριν αρχίσουν να γίνονται άλλες. «Για να υπάρξει ελπίδα», είπε, «χρειάζεται νέα ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πλευράς της συμφωνίας». Φαίνεται πως με τον Τσακαλώτο εγκαινιάζεται ένας νέο γύρος αναδιαπραγμάτευσης η οποία αυτή τη φορά θα γίνει με όρους αποζήτησης ελέους από τους δανειστές.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός οικονομικών θεωρεί ότι το ζήτημα του χρέους θα έχει διευθετηθεί μέχρι το Μάρτιο. Το καλό τουλάχιστον είναι ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη για να το πετύχει αυτό, τον οποίο περιέγραψε σε γενικές γραμμές στην ομιλία του. Στο ζήτημα του χρέους φαίνεται ότι θα παραμείνει σταθερός σύμμαχος οι ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρέσβη, Ντέιβιντ Πιρς να τονίζει ότι «Ή ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας και παροτρύνουμε του Ευρωπαίους να μπουν σε μια σοβαρή συζήτηση».