Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Τσακαλώτος: Υπάρχουν δυσλειτουργίες και έλλειψη συντονισμού στην ομάδα διαπραγμάτευσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε πολύ σημαντικές δηλώσεις προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αποκάλυψε πως υπάρχουν δυσλειτουργίες και έλειψη συντονισμού στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Επένδυση, χαρακτηρίζει ως «λάθος» το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Απέδωσε όμως την ευθύνη συνολικά στην κυβέρνηση και όχι μεμονωμένα στον Γ. Βαρουφάκη ή κάποιον άλλο.
Παράλληλα κατήγγειλε ότι «τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια.»

Παράλληλα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον υπουργό Ν. Βούτση αλλά και τις σχετικές αναφορές του Α. Μητρόπουλου για «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας σε οποιεσδήποτε περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων». Ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

Τέλος επιβεβαίωσε ότι δεν τείθεται ζήτημα αλλαγής προσανατολισμού σε άλλους δανειστές. «Είμαστε στην Ευρώπη και αναζητάμε λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν βλέπω το λόγο να σπάσει αυτή η στρατηγική απόφαση, τουλάχιστον όχι από την πλευρά μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός Ευρώπης. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά ευκαιριακή και όχι μόνιμη λύση στο κοινό πρόβλημά μας», σημείωσε.

Πληροφορίες από Επένδυση και ethnos.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων