Είμαι σοκαρισμένος από όσα έγιναν στην Ουάσινγκτον. Είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι βίαιες αυτές σκηνές δείχνουν όμως για άλλη μια φορά ότι η χώρα είναι βαθιά διχασμένη. Τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει βέβαια ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά δεν είναι ο μόνος. Η στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ακόμη πιο ανησυχητική από εκείνη του προέδρου: ο Τραμπ είναι ένα άτομο, αλλά το κόμμα δεν τον σταμάτησε. Αντιλαμβάνομαι ότι ο πρόεδρος στηρίζεται στη βάση, αλλά ένα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικανών επέλεξε συνειδητά να μην υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού.
Ο πρόεδρος προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να ανατρέψει το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης που για τις αμερικανικές αρχές ήταν δίκαιη. Ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες πολλοί Ρεπουμπλικανοί ήλθαν σε ρήξη με τον Τραμπ, επιλέγοντας να μην εμποδίσουν την επικύρωση των αποτελεσμάτων και να συνταχθούν με τους νόμους.
Πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2017, όταν δηλαδή ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγούνταν σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαι όμως απολύτως πεισμένος ότι αυτά που συμβαίνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν. Το βέβαιο είναι ότι οι εικόνες που είδαμε την Τετάρτη πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μεγάλο είναι το πλήγμα και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αν και νομίζω ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πληρώσει ήδη ένα υψηλό κόστος: γι’αυτό κέρδισε ο Μπάιντεν, γι’αυτό κέρδισαν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ποτέ ότι 74 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ και ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές.
Ένα μεγάλο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι πολλά μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με ανεύθυνο τρόπο και διαδίδουν fake news. Πολλοί από τους διαδηλωτές πιστεύουν πραγματικά αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις και υποστηρίζουν ότι έγινε νοθεία στις εκλογές. Και αν υπάρχουν ξένες χώρες όπως η Ρωσία ή το Ιράν που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση, η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνυπάρχουν δύο αντίπαλα αφηγήματα τα οποία παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας.
(*) O Τσαρλς Κάπτσαν είναι πρώην σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν
(Πηγή: συνέντευξη στην Corriere della Sera)