Τον Ρον Κλάιν, πρώην προσωπάρχη στα γραφεία των αντιπροέδρων Αλ Γκορ και Τζο Μπάιντεν, όρισε ο Μπαράκ Ομπάμα «τσάρο» για τον Έμπολα.
Όπως αναφέρει το in.gr, ο Κλάιν θα είναι υπεύθυνος για την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στον θανατηφόρο ιό, του οποίου η πιθανότητα εξάπλωσης έχει προκαλέσει ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Ρον Κλάιν είναι γνωστός για την ικανότητά του να διαχειρίζεται πολιτικές κρίσεις, αναφέρουν οι New York Times.
«Ο Κλάιν, δικηγόρος, αναλαμβάνει τη θέση διαθέτοντας ισχυρά διαπιστευτήρια στον τομέα της διαχείρισης, μεγάλη εμπειρία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καλές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, περιλαμβανομένου του προέδρου», σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σε καραντίνα έχει θέσει τον εαυτό της εργαζόμενη στον τομέα της Υγείας στις ΗΠΑ που ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με μολυσμένα δείγματα ασθενή με Έμπολα
Αρνητικές οι εξετάσεις στην Ισπανία για τα ύποπτα κρούσματα του ιού
Αύξηση 24% στα τρόφιμα σε χώρες της Αφρικής που πλήττονται από Έμπολα
Οι νεκροί στη δυτική Αφρική ξεπερνούν τους 4.540
Το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Σενεγάλη ανακοίνωσε ο ΠΟΥ
«Πλημμελής» η αντιμετώπιση της επιδημίας, παραδέχεται ο ΠΟΥ
Τα έργα και οι ημέρες του Εμπολα [infographic]
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Έμπολα
Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά το δεύτερο κρούσμα Έμπολα σε μέλος νοσηλευτικού προσωπικού που βρισκόταν στην ομάδα φροντίδας του Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος πέθανε στις 8 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μία εργαζόμενη στον τομέα της Υγείας που μπορεί να ήρθε σε επαφή με μολυσμένα δείγματα του ασθενή, έχει θέσει τον εαυτό της σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο.
Η γυναίκα, επικεφαλής του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας, παραμένει εθελοντικά περιορισμένη στην καμπίνα της.
Αν και δεν εμφανίζει συμπτώματα εδώ και 19 ημέρες (ο χρόνος επώασης του ιού φτάνει τις 21 ημέρες), αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η γυναίκα δεν κατέβηκε από το κρουαζιερόπλοιο Carnival Magic, όταν αυτό σταμάτησε στη Μπελίζ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να φέρουν τη γυναίκα και τον σύζυγό της στις ΗΠΑ πριν το πλοίο ολοκληρώσει το ταξίδι του την Κυριακή.
«Συνεργαζόμαστε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία για να τους φέρουμε με ασφάλεια στις ΗΠΑ», για προληπτικούς λόγους δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.
Η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες και ένας φορέας του Έμπολα δεν μπορεί να τον μεταδώσει παρά μόνο εφόσον έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα (πονοκέφαλο, πυρετό ή εμετούς). Ο ιός μεταδίδεται με απευθείας επαφή με τα σωματικά υγρά.
Η γυναίκα αναχώρησε για την κρουαζιέρα από το Γκάλβεστον του Τέξας στις 12 Οκτωβρίου, πριν δοθεί η εντολή από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να τεθούν υπό περιορισμό όσοι άνθρωποι ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον Ντάνκαν.
Πάντως, το θέμα αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στον Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις πληροφορίες ότι στέλεχος του CDC είχε επιτρέψει στη δεύτερη νοσηλεύτρια με Έμπολα να ταξιδέψει με χαμηλό πυρετό λίγο πριν εκδηλώσει συμπτώματα.
Η πρώτη νοσοκόμα-ασθενής του ιού στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε σε νοσηλευτικό κέντρο κοντά στην Ουάσινγκτον και νοσηλεύεται σε «καλή και σταθερή» κατάσταση, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε ξένους διπλωμάτες να δώσουν περισσότερα χρήματα και εφόδια για την αντιμετώπιση του ιού στη δυτική Αφρική, λέγοντας ότι ο Έμπολα «αποτελεί πραγματική δοκιμασία για την παγκόσμια κοινότητα».
Η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης θα απαιτήσει να βασιστούμε στις συλλογικές μας εμπειρίες και στις συλλογικές μας δυνατότητες, είπε ο Τζον Κέρι μιλώντας στο διπλωματικό σώμα στην Ουάσινγκτον.
«Καμία χώρα, καμία μεμονωμένη ομάδα εθνών δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Αυτό χρειάζεται συλλογική, παγκόσμια αντίδραση», όλη τη δυνατή βοήθεια, είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει μόλις το ένα τρίτο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που απαιτείται για την αντιμετώπιση του Έμπολα και ζήτησε από τις χώρες να στείλουν μετρητά, φορτηγά, ελικόπτερα, κρεβάτια νοσοκομείου και γεννήτριες ανάμεσα σε άλλα.
Κυρίως, είπε, χρειάζεται να σταλούν εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και προστατευτικός εξοπλισμός στις περιοχές που έχουν πληγεί από Έμπολα.
ΠΟΥ: Πάνω από 4.540 οι νεκροί στη δυτική Αφρική – «Πλημμελής» η αντιμετώπιση της επιδημίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα έχει φτάσει τους 4.546 στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 9.191.
Άλλα 20 κρούσματα και 8 θάνατοι σημειώθηκαν στη Νιγηρία.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 239 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ αναφέρει σε έγγραφό του ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση του ιού ήταν «φτωχές» και καταγγέλλει την ανικανότητα του ιατρικού προσωπικού και την έλλειψη πληροφοριών.
Σε προσχέδιο εγγράφου για εσωτερική χρήση που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, τονίζεται ότι οι ειδικοί θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι τα παραδοσιακά μέσα περιορισμού της εξάπλωσης ενός ιού δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μία περιοχή με προσπελάσιμα σύνορα και κατεστραμμένα συστήματα υγείας.
«Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να αναγνωρίσουν» τα αυτονόητα, ανέφερε το κείμενο του ΠΟΥ.
Τέλος της επιδημίας στη Σενεγάλη
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η Σενεγάλη δεν πλήττεται πλέον από την επιδημία του Έμπολα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχάρη τη χώρα για την αποφασιστικότητα που επέδειξε στο να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.
Έχουν περάσει 42 ημέρες από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο και μοναδικό κρούσμα του ιού στη χώρα. Ο ασθενής ανάρρωσε πλήρως και δεν υπήρξαν άλλα κρούσματα.