Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την πρόσφατη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα.
H EE έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει πλήρως τα κράτη μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο, στη διαμάχη με την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και έχει απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις, εάν η τελευταία δεν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε, σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV τη θέση της Άγκυρας ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες χωρίς όρους και προαπαιτούμενα.
Η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις σεισμικές έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Oruç Reis αποσύρθηκε στην Αττάλεια για προγραμματισμένη συντήρηση, ξεκαθάρισε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Τα ερευνητικά πλοία Yavuz και Barbaros συνεχίζουν την αποστολή τους στην ίδια περιοχή όσο το Oruç Reis υφίσταται τις εργασίες συντήρησης, είπε ακόμη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε και πάλι τα περί “μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στην περιοχή” και κάλεσε την Αθήνα να “αλλάξει στάση”.
“Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”, σημείωσε ο Μ. Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι “η ένταση δεν πρόκειται να τελειώσει όσο η Ελλάδα επιμένει στον “Χάρτη της Σεβίλης”.
“Εάν η Ελλάδα επιμένει σε προαπαιτούμενα για τον διάλογο, τότε και η Τουρκία θα θέσει ανάλογα προαπαιτούμενα πριν καθίσει στο τραπέζι, συνέχισε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διάλογο “μια θετική, μετριοπαθή κίνηση” προς την κατεύθυνση των συνομιλιών των δύο πλευρών.
Ο Μ. Τσαβούσογλου άσκησε τέλος κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν εν μέρει το στρατιωτικό εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία (την οποία η Άγκυρα συνεχίζει να αποκαλεί “ελληνοκυπριακή διοίκηση”) και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα έπρεπε να είχε επισκεφθεί το ψευδοκράτος (“Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, όπως αποκαλεί η Άγκυρα το κατεχόμενο από την ίδια τμήμα του νησιού) για να λάβει την άποψη των Τουρκοκυπρίων για το θέμα.