Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Τσιμουδιά στις πολυεθνικές για τις τιμές

Ουδόλως δεν υποτιμούμε την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση κι ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός, μέσα από διάλογο και συχνά πυκνά ραντεβού, να προσελκύσει, ή αν θέλετε να πείσει, πολυεθνικές επιχειρήσεις, να διατηρήσουν αλλά και να επαυξήσουν τις επενδύσεις τους στην ελληνική αγορά.

Μιας και πρόκειται να ορισθεί ένα ακόμη ραντεβού με τον κ. Α. Σαμαρά, ο υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Νότης Μηταράκης αντίστοιχα, υποδέχθηκαν τους εκπροσώπους 11 πολυεθνικών, οι οποίες έθεσαν μια σειρά προβλημάτων φορολογικών κι άλλων.

Για την «ταμπακέρα» όμως, όχι αυτή των επενδύσεων, αλλά των τιμών, ούτε λόγος ουσίας. Όταν οι υπουργοί ζήτησαν να επιτευχθεί η μείωση των τιμών των προϊόντων, εισέπραξαν την απάντηση ότι οι εταιρείες έχουν εντείνει τις προσφορές τους, κάτι το οποίο δεν μετράται σωστά από την ΕΛΣΤΑΤ…

Μπορεί και να έχουν δίκιο, αλλά το ζητούμενο είναι άλλο. Η αγορά δεν έχει ανάγκη τόσο πολύ από τις προσφορές, που ουδόλως ευκαταφρόνητες είναι, αλλά από μια μείωση στην πραγματική βάση των τιμών.

Κι αυτό είναι αν θέλετε που ενοχλεί. Ο,τι δεν έχουν αντιληφθεί πως η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει περάσει κι ότι κι αυτές θα πρέπει να ρίξουν νερό στο κρασί των κερδών τους. Κι έχουν πολλά μαξιλάρια ακόμα… Διότι κέρδισαν τρελά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άντε να πούμε ένα παράδειγμα. Προ τετραετίας δεν έβρισκες απορρυπαντικό πλυντηρίου κάτω από 20-22 ευρώ εκτός κι αν ήταν προσφορά. Σήμερα πως μπορούν άραγε και «χτυπιούνται» με προσφορές και έχουμε τιμές κάτω από 15 ευρώ…Ε;

Καλά κάνουν και ζητούν για πάρτη τους τα πάντα. Και καλά θα κάνει και η κυβέρνηση να ζητά κι αυτή τα πάντα. Έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει από την πλευρά των πολυεθνικών είναι σε επίπεδο τιμών. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό κάποια στιγμή.

ΥΓ: Ρωτήθηκε από τον Γιάννη Πρετεντέρη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αν μπορεί κανείς να ζήσει με 580 ευρώ. Ναι, εντάξει, δύσκολα μπορεί κανείς να ζήσει, είπε, γιʼαυτό κι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις τιμές, οι οποίες πέφτουν…(Αυτό το 1% που του είπε ο Σκορδάς θα εννοεί…). Ας τους ξυπνήσει κάποιος επειγόντως!!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων