Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Τσιόδρας: Πότε είναι επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα

Για τις υφασμάτινες μάσκες και την σωστή χρήση τους, καθώς επίσης τι ισχύει με την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των κουνουπιών μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός «δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, τουλάχιστον όπως ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα από χώρες που υπήρχε κορωνοϊός και κουνούπια».

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο καλός αερισμός των χώρων παραμένει σημαντικός και το καλοκαίρι για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σε σχετική ερώτηση για τις υφασμάτινες μάσκες και την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αν η χρήση της είναι σωστή, μπορεί να βοηθήσει σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

«Αν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο, ναι χρειάζεται προσοχή. Ναι, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο» κατέληξε εκτιμώντας ότι η μάσκα θα βοηθήσει αν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Είναι ένα θέμα που συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε» είπε.

Αναφερόμενος και στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο.

«Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων