Εθνικό σχέδιο με χρονικό ορίζοντα έξι μήνες και με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με στόχο την εκπόνηση του κοινού σχεδίου σωτηρίας.
Στον αντίποδα, «ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα, γιατί άφησε το ΕΣΥ στα όριά του, βάζει λουκέτο για δεύτερη φορά επειδή αδράνησε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως προϋποθέσεις για τη συναίνεσή του το πάγωμα νομοσχεδίων όπως ο νέος πτωχευτικός νόμος, αλλά και η μη «ψήφιση νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη των 27 χωρών – μελών, ζητώντας παράλληλα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των επιστημόνων.
Προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση αυτού του κλίματος πολιτικής συναίνεσης με φόντο τον κορωνοϊό συνιστούν για τον κ. Τσίπρα η μη εφαρμογή μεταρρυθμιστικών διατάξεων της κυβέρνησης, όπως ο νέος, πτωχευτικός νόμος, αλλά και η «μη ψήφιση, νέων αντιλαϊκών μέτρων», όπως το εργατικό νομοσχέδιο. «Είναι μια πρόταση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μην κρύβοντας την «αγωνία του για τις εξελίξεις», αλλά αποφεύγοντας την ίδια ώρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει αυτήν την ώρα είναι «να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση», καταλογίζοντας την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση «εγκληματική αδράνεια» και εφησυχασμό. «Το δεύτερο λοκντάουν φέρει την υπογραφή» του κ. Μητσοτάκη τόνισε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι αυτήν την ώρα της κρίσης «υποχρεούται (ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) να ζητήσει αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει και να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχασε μια «μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του πρώτου lockdown, τον περασμένο Μάιο» και απαρίθμησε ως αστοχίες και παραλείψεις της κυβέρνησης το ότι δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, επαρκής προσθήκη νέων ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, ενίσχυση των ΜΜΜ, αλλά και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού ή σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το δεύτερο lockdown ως «αποτυχία της κυβέρνησης» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία, ωστόσο, μεταφέρθηκε για την επόμενη Τρίτη.
«Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη αντίστοιχα για «ακύρωση» διαγωνισμού στον οποίο είχε προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για την προμήθεια νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στους τομείς της παιδείας και της οικονομίας, επιρρίπτοντας ευθύνες για «εφησυχασμό».
Με τα πλέον μελανά χρώματα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 ευρωπαϊκών χωρών» και «παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα».
Σχολιάζοντας, ακόμη, τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως «τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο», ταυτίζοντας το νέο πακέτο στήριξης με αυτό του περασμένου Μαρτίου. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν «ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται» και να τηρούν τις «οδηγίες», ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας» όσον αφορά στην προμήθεια του εμβολίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ενόχλησή του και για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των επιστημόνων, προαναγγέλλοντας την κατάθεση «τροπολογίας για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων», αφού προέταξε την «αποκάλυψη της αλήθειας» αναφορικά με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, χρεώνοντας στην κυβέρνηση «προπαγάνδα ωραιοποίησης».
Κληθείς να σχολιάσει τα άμεσα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι «θα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα 640 ευρώ» και πρόσθεσε πως «αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες».
Ερωτηθείς και από το protothema.gr σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της φετινής πορείας του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει να δούμε την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης». Είναι προφανές ότι σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας είναι πως πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις και να μην συγκεντρωνόμαστε σε ανοιχτούς χώρους, «αυτούς τους κανόνες θα πρέπει να τους λάβουμε υπόψη μας» απάντησε ο κ. Τσίπρας, γνωστοποιώντας ότι προτίθεται να αναλάβει «πρωτοβουλία να συζητήσουμε με φορείς που παραδοσιακά κάθε χρόνο διοργανώνουν την πορεία».
Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις στελεχών του κόμματός του εναντίον του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «εμείς εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους ακόμη και όταν διαφωνούμε μαζί τους» και πρόσθεσε ότι «δεν κρύβουμε τις πολιτικές αποφάσεις πίσω τους, δεν τους βάζουμε ως ασπίδα», δείχνοντας προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Ταυτόχρονα, «το πιο δύσκολο ζήτημα και το πιο ευαίσθητο» είναι να υπάρξει ένα κρούσμα σε ένα γηροκομείο σημείωσε ο κ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας ελλιπή μέτρα πρόληψης από πλευράς της κυβέρνησης, αλλά και «υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων». «Δεν κάνουν τεστ. Τα τεστ δεν επαρκούν» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να «παρθεί απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό». Τέλος, στις ιδιάζουσες περιπτώσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε και «το νησί της Σάμου», καταλήγοντας πως «πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και εξαιρέσεις για την εφαρμογή του μέτρου» της καραντίνας, καθώς μετρά ακόμη απώλειες και πληγές από το φονικό σεισμό.