Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στη Λέσβο, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες που ο κ. Φάιμαν επισκέπτεται την Ελλάδα.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες που ο κ. Φάιμαν επισκέπτεται την Ελλάδα.
Η Βιέννη θα στείλει βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, 100 στελέχη, σε Ιταλία και Ελλάδα για την επάνδρωση των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων. Στη Λέσβο τους δύο αρχηγούς υποδέχθηκε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου. Τους Τσίπρα και Φάινμαν συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη.
Αυτό που σχολιάστηκε ήταν ότι για την ημέρα της επίσκεψης, επιταχύνθηκαν έντονα τα ταξίδια μεταφοράς των προσφύγων. Συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν εχθές τρία επιβατηγά πλοία από τη Λέσβο μεταφέροντας συνολικά 4.911 μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Ειδικότερα, το “Τerra Jet” αποβίβασε στο λιμάνι του Πειραιά 1.702 μετανάστες, το “Blue Star Patmos” 1.980 και το “Blue Star 1” 1.229 (772 από τη Μυτιλήνη και 457 από τη Χίο). Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το “Ελευθέριος Βενιζέλος” με 2.466 άτομα. Το “Terra Jet”, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και το “Blue Star Patmos” μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο 4.000 μετανάστες που βρίσκονται ακόμη στο νησί.
Η κα. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. «Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο και συμπλήρωσε:
«Από την άλλη πλευρά τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αναπτυξιακή τους προοπτική και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις στήριξής τους. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό, χρηματοδότηση και τεχνικά μέσα. Παράλληλα όμως επιβάλλεται να αναληφθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των επάλληλων κρίσεων, (δημοσιονομική, οικονομική, προσφυγική), ώστε τα νησιά μας όχι απλώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».
Το μεταναστευτικό είναι η κορυφή της ατζέντας για την ώρα με τον Φάινμαν να επισκέπτεται τη χώρα αποκλειστικά για το θέμα αυτό, αλλά και τον Γιούνκερ να τονίζει στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ότι η Ελλάδα μπαίνει πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να διαχειριστεί η Κομισιόν την προσφυγική κρίση.
Άλλωστε, σύμφωνα με το Βήμα, η επίσκεψη του καγκελάριου στη Λέσβο πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συμφωνήθηκε κατά τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Φάιμαν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.