Την κυβερνητική εκδοχή της αποτίμησης του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ παρουσίασε το πρωί στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού για το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16. Για πρώτη φορά, ο Πρωθυπουργός απάντησε αναλυτικά σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, σημειώνοντας ότι εάν αυτό δεν δρομολογηθεί άμεσα θα υπάρξει ζήτημα τόσο ως προς την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και ως προς το αυξημένο κόστος μίας μελλοντικής αναβάθμισης.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως, εν αντιθέσει με άλλες κυβερνητικές πηγές από πλευράς Υπουργείου Άμυνας, στην συμφωνία δεν θα υπάρξει δέσμη αντισταθμιστικών καθώς, όπως ανέφερε, αντί να ενισχύσουν την ελληνική βιομηχανία αποτελούσαν πηγή μαύρου χρήματος. Υπογράμμισε, δε, ότι τα κονδύλια περιλαμβάνονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και, συνεπώς, δεν συνιστούν «νέα δαπάνη».
Αναφερόμενος στη σκοπιμότητα της αναβάθμισης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει τεθεί επί τάπητος από την ηγεσία των Ε.Δ. ήδη από το 2009.
«Ο λόγος έχει να κάνει με την σταδιακή παλαιότητα του στόλου των αεροσκαφών. Αν δεν δράσουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε στην επόμενη πενταετία και η Πολεμική Αεροπορία να χάσει μεγάλο μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος… Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο, ή να ακούσουμε τις συστάσεις των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας ή να τους αγνοήσουμε για λόγους μικροκομματικής στασιμότητας. Εμείς επιλέγουμε την πρώτη ως κυβέρνηση ευθύνης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ως προς το οικονομικό σκέλος σημείωσε ότι «το κόστος της αναβάθμισης θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα προϋπολογισμένη δαπάνη που έχει τεθεί στη μεσοπρόθεσμη δαπάνη για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Αμυνας, δεν μιλάμε για πρόσθετες δαπάνες. Αν την αφήσουμε για το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη η αναβάθμιση».
“Ταβάνι” το 1,1 δισεκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στάλθηκε από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείο Αμυνας ένα letter of request στην αμερικανική κυβέρνηση και στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας ζητήθηκε μια προσφορά για το σύνολο ή το μέρος του στόλου. Η επίσημη απάντηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες και σας διαβεβαιώνω θα τεθεί υπόψη της Επιτροπής, όπου θα υπάρχει η απάντηση σχετικά με τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης των F-16».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, το σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε το letter of request ήταν 123 αεροσκάφη, για τα οποία η αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο μια έγκριση για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η έγκριση που ζητήθηκε για το σύνολο ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια.
«Κι εδώ στήθηκε η σπέκουλα από κάποιους που είτε για άγνοια, είτε για δόλο, μίλησαν για συμφωνία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει αίτημα και διαπραγμάτευση. Το Κογκρέσο πάντα εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η συμφωνία. Το ποσό όμως που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα προκειμένου να εντάσσεται η δαπάνη στο πλαίσιο της προβλεθείσας δαπάνης, το δικό μας ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι για μια δαπάνη σε βάθος 10ετίας, περίπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο».
Τα αντισταθμιστικά
Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά οφέλη, σημείωσε πως δεν έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους γιατί ένα πολύ μικρό μέρος τους αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. «Αντ’ αυτού στήθηκαν μίζες, κυκλώματα διαπλοκής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία που θα κάνουμε ενδεχομένως στο μέλλον, αντισταθμιστικά οφέλη, με μία πιθανότητα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ αλλά κι εκεί θα πρόκειται για κοστολογημένα μέτρα».
Οσο για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης της Βουλής, ανέφερε πως στις 20 Σεπτέμβρη ο υπουργός Αμυνας και οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ήρθαν στην Βουλή και ενημέρωσαν την Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων για την αναβάθμιση των F-16. Για το θέμα της Σούδας είπε πως «στήθηκε ένας μύθος μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιλαμβάνει τη Σούδα. Επί μέρες δεν απαντούσαμε γιατί δεν είχε νόημα να απαντάμε. Τώρα μας ζητάτε να απολογηθούμε για έναν μύθο».
Ο απολογισμός της συνάντησης με Τραμπ
«Για πρώτη φορά ακούσαμε το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που ορισμένοι διέδιδαν ότι όχι μόνο δεν θα ασχοληθεί το ζήτημα του χρέους αλλά θα αλλάξει πλήρως τη γραμμή, να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος. Για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε του επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας: «Απτό αποτέλεσμα είναι η συγκρότηση κοινής επιτροπής για τις επενδύσεις. Απτό αποτέλεσμα είναι η ανακοίνωση για την κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας για υγροποιημένο άεριο στην Αλεξανδρούπολη».
Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα το γεγονός ότι η επόμενη ΔΕΘ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις ειδικά στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Απτό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Απτό αποτέλεσμα ήταν η παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο και ότι όχι μόνο δεν ζητούνται νέα μέτρα αλλά θα τηρήσουν μια εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις».