Τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση.
Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε στην κοινωνία ή σε λίγους και ημέτερους; Αυτό είναι το ερώτημα για τα 32 δις που θα εισρεύσουν στην χώρα από ευρωπαϊκούς πόρους τόνισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίησή τους. Επισήμανε μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιο της όταν ο λαός – σύντομα- το ορίσει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δις. Τα 19 σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια. Σε αυτά θα προστεθούν και τα 40 δις των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021-2027. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα πάνε αυτά τα λεφτά ; Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη κοινωνική συνοχή και μια διατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων,ημετέρων και ισχυρών;
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα σχέδιο που «αφορά το 99% της ελληνικής κοινωνίας, δε χωράνε αποκλεισμοί. Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων.Του κόσμου της αγοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων της αυτοδιοίκησης.Τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε εντός και εκτός της χώρας, πρέπει να συγκλίνουν για μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Και όταν ο λαός μας το ορίσει, ελπίζω σύντομα, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο λέγοντας πως «η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλάστις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελιτ.Και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους. Που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία Για αυτό άλλωστε και δε συζήτησε με κανέναν για ένα σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ τη Συνταγματική της θητεία.Ούτε στη Βουλή με τα κόμματα, ούτε με τους φορείς, ούτε με την κοινωνία των πολιτών. Αλλά έτσι είναι. Αν το σχέδιο τους για την οικονομία είναι βγαλμένο από τη ναφθαλίνη του 1990, στα θέματα δημοκρατίας, βρίσκονται ακόμα πιο πολλές δεκαετίες πίσω. Ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή που εκτόξευσε τις ανισότητες, διέλυσε την εγχώρια παραγωγή και μας οδήγησε τελικάστα μνημόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τα κριτήρια που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση των κονδυλίων του ταμείου αναφερόμενος σε 5 σημεία:
Πρώτο κριτήριο,η Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία. Στόχος μας η αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και η ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ στην παραγωγική διαδικασία.
Δεύτερο κριτήριο, η Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. “Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω” και για το λόγο αυτό, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Τρίτο κριτήριο, η Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας. Η σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να κατευθυνθούν, όπως στο παρελθόν, σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές αλλά να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.
Τέταρτο κριτήριο, η Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Γιατί μόνο με ισχυρή ανάπτυξη της περιφέρειας μπορούμε να μειώσουμε τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Πέμπτο κριτήριο, η Δυναμική μετασχηματισμού. Προκρίνουμεδηλαδή έργα και μεταρρυθμίσεις που επιλύουν τους παγιωμένους “αναχρονισμούς” στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο πράσινο αποτύπωμα που πρέπει να έχει η αξιοποίηση των πόρων. Όπως είπε «ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην έννοια της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης.Την παραγωγή και κατανάλωση, δηλαδή, ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.Την αποκέντρωση της παραγωγής, στις συμμετοχικές επενδύσεις και στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων».