Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι «εμείς θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια». Σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουν οι γείτονες μας πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα».
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έθεσε τόσο στη Σύνοδο -από κοινού με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη-, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε τους εταίρους για το περιστατικό στα Ίμια, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο».
Είπε επίσης ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών, οφείλει να είναι «κόκκινη γραμμή» για την Ε.Ε. και σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έλαβαν ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη.
Ανέφερε επιπλέον ότι το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία ήταν ισχυρό και ουσιαστικό. «Όλοι μαζί θα δούμε πώς οι γείτονες θα πάρουν το μήνυμα και πως θα λειτουργήσουν», συμπλήρωσε.
Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «επιδιώκουμε μόνιμη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων» και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθεση ονομασία erga omnes. Έστειλε επίσης μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι «πρέπει να χτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης με την Ελλάδα».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ανέφερε ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είπε επιπλέον ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, συναίνεση θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (ΑΝΕΛ) αλλά και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής συζητήθηκαν δύο θέματα:
- Η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
- Ο σχεδιασμός για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020.
Ανέφερε ότι «αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε». Είπε επίσης ότι «είναι θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης να μην παρακαμφθεί η λαϊκή βούληση» στη επιλογή προέδρου της Κομισιόν, ενώ επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισε να μην διατεθούν σε μια κοινή διεθνική λίστα οι κενές έδρες που προκύπτουν μετά το Brexit.
Για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή με έναν προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται» και σημείωσε ότι η σχετική συζήτηση αφορά το πόσο δημοκρατική Ευρώπη θέλουμε. «Επεσήμανα ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για το ύψος των δαπανών αλλά και για το ύψος των εσόδων», πρόσθεσε.