Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μίλησε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Στις 8 του Μάρτη γιορτάζουμε τις διεκδικήσεις των γυναικών είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της ισότητας των γυναικών.
Επισήμανε ότι η κρίση επηρέασε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και τις γυναίκες.
«Η ημέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει όσα κατακτήθηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τους αγώνες των γυναικών», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη διεύρυνσης και κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων.
Αναφέρθηκε στις μισθολογικές ανισότητες, τη σεξουαλική παρενόχληση, τη σωματική βία, ακόμα και μέσα στην οικογένεια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
«Στη χώρα μας, την Ελλάδα, υπήρξε μια μακρά πορεία αγώνων» σημείωσε.
Πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας.
«Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή καθώς και η λειτουργία δομών στήριξης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα της λεγόμενης έμφυλης βίας».
«Οι σύγχρονες κοινωνίες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, απέχουν ακόμα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήρης ισότητα των δύο φύλων. H σημερινή μέρα δεν είναι καθόλου κατάλληλη για εμπορευματοποιημένους εορτασμούς με απουσία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αφορά την κοινωνία, είναι ζήτημα συλλογικής στάσης.
Παρέθεσε στοιχεία που, όπως είπε, θα ξαφνιάσουν πολλούς, «διότι έχουμε την αίσθηση ότι η προοδευτική Ευρώπη, η φιλελεύθερη Ευρώπη, η Ευρώπη που έχει προχωρήσει μπροστά, που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, έχει καλύψει πολλά κενά και έχει καλύψει την απόσταση και θεωρούμε ότι έχει επιλύσει ζητήματα που αφορούν τις ανισότητες».
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δείχνουν ότι ακόμα και στην ΕΕ η κατάσταση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, είναι πιο σκληρή από ό,τι ίσως θα υποθέταμε ότι είναι, ανέφερε ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, είναι 1 στις 3 γυναίκες, ποσοστό 33%.
Πρόκειται για 62.000.000 γυναίκες στην ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι στην ίδια έρευνα υπολογίζεται ότι 13.000.000 γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών είχαν βιώσει κάποιας μορφής ψυχολογική βία από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως δημόσιο εξευτελισμό ή απαγόρευση εξόδου από το σπίτι.
Στην έρευνα αυτή υπολογίζεται, επίσης, ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.500 γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.
«Η κύρωση της σύμβασης αυτής λοιπόν, δεν έχει μόνο ένα συμβολικό ρόλο, μια συμβολική αξία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο γιατί στοχεύει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής.
Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται κάθε 8 του Μάρτη, κρίνεται καθημερινά σε κάθε πεδίο υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας, σημειώνοντας: «Σήμερα συνδέουμε άμεσα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τις γυναίκες».