Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis με στόχο την απόδοση ευθυνών ανακοίνωσε στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης», είπε ο πρωθυπουργός ενώ επέρριψε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα για την χρεοκοπία της χώρας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για αποκάλυψη της αλήθειας χωρίς, όπως είπε «υπερβολές και κυνήγι μαγισσών ή λαϊκά δικαστήρια».
«Η ΚΟ συνεδριάζει εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές που δοκιμάζεται η ευθύνη, η συνταγματική συνέπεια, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας. Η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού της μοντέλου αλλά και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης κουλτούρας ανοχής της διαφθοράς εντός της χώρας, εξαιτίας του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μεθόδους μαφίας και δημαγωγία».
«Γνωρίζουμε το θράσος, την ιδιοτέλεια, τις μεθόδους μαφίας, τη μετατροπή τραπεζικών λογαριασμών σε αριθμούς κινητών τηλεφώνων και τη δημαγωγία κάθε φορά που κάποιος πιανόταν στα πράσα. Δεν υπήρξε ούτε μια αποκάλυψη σκανδάλων που να μην έπαιξε η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Τα ίδια βλέπουμε και σήμερα», ανέφερε ενώ τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης απέναντι στη Δικαιοσύνη. «Η ευθύνη η δική μας είναι πολύ μεγάλη για την Αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες.
Είναι ευθύνη μας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στη Δικαιοσύνη και την Πολιτική. Δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής σημασίας αλλά και ζήτημα που αφορά το αύριο αυτής της χώρας, γιατί δεν υπάρχει αύριο αν δεν ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληροδότησε το σύστημα της διαπλοκής.Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί. Χωρίς υπεβολή, χωρίς κυνήγι μαγγισών και χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Στόχος μας η αποκάλυψη της αλήθειας», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα και να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης. Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς γιατί δεν έχουμε σύμμαχο τα οικονομικά συμφέροντα αλλά την αρετή και την αλήθεια παρόλο που κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και να προσβάλουν τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στο κόστος της υπόθεσης είπε πως μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων την περίοδο 2000-2010 η ζημιά ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ.
Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος έχει δηλώσει ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικών διώξεων. Είπε, ακόμα, ότι την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή θα στηρίξει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τοποθέτησε χρονικά τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα, που είναι στις 19 Φεβρουαρίου.
Η επιλογή για σύσταση Προανακριτικής εξελίχθηκε ουσιαστικά σε μονόδρομο για την κυβερνητική ηγεσία και κατ’ επέκταση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που επελέγη να ανεβούν τόσο πολύ οι τόνοι αναφορικά με τη δικογραφία της Novartis, οποιοσδήποτε διαφορετικός χειρισμός θα ισοδυναμούσε με υπαναχώρηση και με παραδοχή ότι ενδεχομένως οι διαστάσεις που δόθηκαν στην υπόθεση δεν είναι τελικά τόσο σοβαρές. Στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής αξιολογήθηκε ως «η μοναδική κοινοβουλευτική διέξοδος».
Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα. Και μπορεί σε βάθος χρόνου αυτό να απέδιδε κάτι περισσότερο, αλλά σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν να ηττάται, έχοντας υπερεκτιμήσει τη συγκεκριμένη δικογραφία.
Αυτό το σκεπτικό βάρυνε σημαντικά στην οριστικοποίηση των αποφάσεων, που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτήθηκαν δύο πολύωρες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον κ. Τσίπρα, στη διάρκεια των οποίων αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα και οι επιλογές που υπήρχαν.
Ουσιαστικά, στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί πιθανής παραγραφής των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει όσον αφορά την επάρκεια των μαρτυρικών καταθέσεων προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες, επελέγη να μεταφερθεί η ευθύνη αξιολόγησης αυτών των στοιχείων στην Προανακριτική, που θα αποφασίσει και σχετικά. Έτσι, ακόμα κι αν η δικογραφία επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, αυτό δεν θα καταγραφεί ως κυβερνητικός χειρισμός.
Πηγή: Kathmerini.gr