Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τσίπρας και Μαξίμου δεν πτοούνται από τα “ηλίθιε” του Σόιμπλε

Με ανακοίνωσή του το Μαξίμου δεν ανεβάζει καθόλου τους τόνους μετά την προσβλητική φράση του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας “είναι η εφαρμογή ηλίθιε” που είχε προφανώς ως αποδέκτη τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Νταβός σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι όσον αφορά την συγκεκριμένη φράση του Σόιμπλε δεν θεωρούν ότι υπήρξε ύβρις ή πρόκληση αλλά μια παράφραση του συνθήματος της προεκλογικής καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον το 1992 «Είναι η οικονομία ηλίθιε!».

Τονίζουν επίσης ότι να μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Σόιμπλε ότι δεν μπορεί κανείς να κρατάει την Ελλάδα στο σκοτάδι.

Η φράση, «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε», δεν είχε άλλον αποδέκτη στο πάνελ του Νταβός από τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ψυχραιμία του στην κόντρα, όπως εξελίχθηκε, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και απάντησε σχεδόν σε όλα όσα είπε ο Σόιμπλε.

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «εγώ ως υπουργός Οικονομικών δεν ήθελα το ΔΝΤ αλλά το ήθελε η κυρία Μέρκελ και είχε δίκιο. Έτσι συμβαίνει οι επικεφαλής των κρατών έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ έχουν λάθος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοι δεν ειχαν την ισχυ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Αν αυτό πρέπει να αλλάξει αυτό θα πρέπει να περάσει από το Γερμανικό κοινοβουλιο και όλοι μου λενε ότι θα ήταν σαν να μπαίνω με έναν αναμένο κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήρθε άμεσα: «Ούτε εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να ανάψει κάποιος κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες, ούτε όμως είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Καλύτερα να βρει τρόπο να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. Πιστευαμε ότι μπορεί η Ευρώπη να τα καταφέρει καλά και μόνη της. Έχει κυλήσει το νερό στ’ αυλάκι, ζήτησαν κάποιες χώρες την συμμετοχή του Ταμείου και εμείς το αποδεχτήκαμε και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή της συμφωνίας. Εύχομαι η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες να μην υπάρξουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

(με πληροφορίες από newsit.gr)

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων