Το σημερινό ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου, τηρουμένων των αναλογιών, μοιάζει με τη φάση εκείνη των ερωτικών σχέσεων που βρίσκονται λίγο πριν το αναπόφευκτο τέλος τους και ακούγεται η φράση «θέλω να μιλήσουμε…». Φράση η οποία διατυπώνεται συνήθως από το μέρος εκείνο που ανησυχεί περισσότερο για την τύχη της σχέσης. Η ανησυχία είναι αδυναμία σε αυτές τις περιπτώσεις διότι, ως γνωστόν, μια σχέση την ελέγχει αυτός που αγωνιά λιγότερο για την τύχη της.
Ο Καμμένος έχει ανησυχήσει πραγματικά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, διαπίστωσε πως ο Τσίπρας του έχει πάρει το κόμμα και τον έχει αφήσει μόνο του με τον Κατσίκη. Οπότε η άποψή του αρχηγού των ΑΝΕΛ για τη «σχέση» της κυβερνητικής συνεργασίας άρχισε να τυγχάνει της όλο και μικρότερης προσοχής έως και αδιαφορίας του πρωθυπουργού.
Το «θέλω να μιλήσουμε» είναι κομβικό σημείο που δεν έχει γυρισμό. Το γυαλί έχει ραγίσει και τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως πριν. Γεγονός που σημαίνει πως από Δευτέρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως κι αν εξελιχθεί η σημερινή προσπάθεια του Πάνου Καμένου να βάλει «όρια» αξιοπρέπειας στη σχέση.
Η αλήθεια πως εξ αρχής υπήρξε μια παράδοξη σχέση που «νομιμοποιήθηκε» μέσα στη δίνη των μνημονίων. Γι αυτό ακριβώς όμως η παραδοξότητά της «χτύπησε κόκκινο» με το τέλος των μνημονίων και την προσπάθεια του Καμμένου να έχει και την κυβερνητική πίτα ολόκληρη και τον δεξιό σκύλο χορτάτο.
Τις τελευταίες ημέρες ο Π. Καμμένος κατάλαβε πως χάνει και την «πίτα» και τον «σκύλο» και βρίσκεται σήμερα στο Μαξίμου για να περισώσει ό,τι μπορεί…. αντισταθμιστικά, για την αφοσίωσή του τόσο καιρό. Ο Τσίπρας πάντως είναι πολιτικός που έχει αποδείξει -κυρίως σε όσους βρέθηκαν κοντά του και τον βοήθησαν στην εξέλιξή του- πως δεν αφήνεται να χειραγωγηθεί από «συναισθηματισμούς».
Βεβαίως το «τέλος μιας σχέσης» δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας. Πολλά «θέλω να μιλήσουμε» δεν καταλήγουν σε απόλυτο χωρισμό, σε έχθρα ή αντιπαλότητα. Απλώς η σχέση αλλάζει. Την αποκλειστικότητα και το πάθος διαδέχεται μια …φιλία. Οι πιτσιρικάδες το λένε «φίλοι με πλεονεκτήματα».