Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Εχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε στη Βουλή το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνονταν βραχυπρόθεσμές αλλά και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της κυβέρνησης.
Τρεις ήταν οι βασικοί πυλώνες των προγραμματικών δηλώσεων:
• Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. «Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της την οριστική έξοδο από την κρίση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού. «Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μας έδωσε εντολή τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης», σημείωσε και πρόσθεσε πως μέσα σε αυτήν την τετραετία «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα».
• Τις προτεραιότητες που θα τρέξουν το κρίσιμο διάστημα των επόμενων 20 μηνών. «Χρειάζεται ένα πλέγμα παράλληλων ενεργειών τους επόμενους 20 μήνες, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. Και πρόσθεσε πως «το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας στους ρυθμούς ανάπτυξης».
• Την ολοκλήρωση χωρίς χρονοτριβή της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκλειδώσει η συζήτηση για το χρέος και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση για το χρέος, επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις (επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδος χάριτος).
Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος σχετικά με τις τράπεζες. Δηλαδή εκείνες που αποτυγχάνουν να διατηρούν τις διοικήσεις τους, γεγονός που απέδωσε στις σχέσεις κράτους με την οικονομική ολιγαρχία. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποια τράπεζα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση θα δεχθεί και το αντίστοιχο management», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι όποια τράπεζα χρησιμοποιήσει ξανά κρατικά κεφάλαια, θα περάσει και υπό κρατικό έλεγχο.
Επίσης έκανε λόγο για έξοδο από την κρίση στο πρώτο εξάμηνο του 2017, βασιζόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων της κυβέρνησης, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας των αδυνάτων. Βασικοί άξονες είναι: η δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος (ώστε να μη σηκώνουν όλο το βάρος μισθωτοί και συνταξιούχοι), η αξιοποίηση των εργαλείων του ΕΣΠΑ, η ψήφιση νέου αναπτυξιακού νόμου σε συνδυασμό με την ίδρυση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.