Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Τσίπρας: Η κυβέρνηση πήρε μια χώρα σε ανάπτυξη και έφερε ύφεση πριν τον κορωνοϊό

Την άποψη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί με τις πολιτικές της μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία,, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η ΝΔ «κατάφερε να κάνει το αδιανόητο. Πήραν μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφεραν ξανά σε ύφεση, πριν από το ξέσπασμα του covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα lockdown».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σχέσεις, όπως είπε, της ΝΔ με τα συμφέροντα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήταν χαρούμενος αν η επόμενη κυβέρνηση μετά τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να χτίσει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν «αλλά όπως είχαμε προβλέψει, αυτό δεν συνέβη, είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση πήρε μια χώρα σε ανάπτυξη και έφερε ύφεση πριν τον κορωνοϊό

HTML tutorial

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία από την ελληνική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: με το να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση». Και συνέχισε λέγοντας: «Πήραν μια χωρά με αυξανόμενο ΑΕΠ και μειούμενη ανεργία και κατάφεραν να τα αντιστρέψουν σε μόλις 6 μήνες. Τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επικείμενης καταστροφής και οι προβλέψεις ύφεσης δείχνουν ότι στο τέλος του 2020 το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον 10%. Απογοήτευσαν πάρα πολλούς, πολύ σύντομα. Βεβαία, στηρίζονται σθεναρά από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, που επανειλημμένα αποκρύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Άλλα τα προβλήματα των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα και όχι μια εικόνα στην οθόνη. Νομίζω θα έρθει ξανά η στιγμή για αυτούς που έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν τη δουλειά. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα».

Αναφορικά με τον ρόλο της Ευρώπης και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η Ευρώπη τώρα έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να λειτουργήσει ως σύνολο, με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας» και ισχυρίστηκε ότι «τώρα είναι η στιγμή για προοδευτικές δυνάμεις να αγωνιστούν για μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη». «Πρέπει να τονώσουμε το Ευρωπαϊκό ιδεώδες με τρόπο ώστε η Ευρώπη να μην παραμείνει παγιδευμένη στη συνεχή κρίση που δημιουργεί ο νεοφιλευθερισμος και ο δεξιός λαϊκισμός κατά την τελευταία δεκαετία», ανέφερε.

«Ολοένα και πιο επιθετική η στάση της Τουρκίας»
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνοντας λόγο για «ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, σχετιζόμενη με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα μας» και τόνισε τις «εκατοντάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά», καθώς και την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία». Αυτή η κατάσταση, όπως είπε «πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη χώρα μου και την ΕΕ συνολικά, με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα». Και συνέχισε: «Το ελληνικό μήνυμα τον Μάρτιο – όταν η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, ωθώντας μετανάστες να περάσουν τα χερσαία σύνορά μας – ήταν ότι αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων