Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ρ/σ «Στο Νησί 99FM» λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας του στη Λέσβο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κατηγόρησε ότι προωθεί εν μέσω πανδημίας μια πολύ σκληρή πολιτική ατζέντα με «επιλογές που αποδεικνύουν ότι σε πρωτοφανές επίπεδο στα μεταπολιτευτικά χρόνια επιδιώκει την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και για να το κάνει αυτό δεν διστάζει να θέσει σε διακινδύνευση το δημόσιο συμφέρον».
Είπε ότι η νομοθέτηση του νέου πτωχευτικού ήταν «πολύ σημαντικό δώρο στις τράπεζες», η νομοθέτηση Χατζηδάκη για τα εργασιακά «πολύ σημαντικό δώρο στους μεγαλοεργοδότες, ιδίως στον ΣΕΒ»,«τώρα έχουμε τη νομοθέτηση του ασφαλιστικού κι αυτό είναι δώρο σε μεγάλα funds που έρχονται να τζογάρουν τα χρήματα των Ελλήνων εργαζόμενων και ασφαλισμένων για να εξοικονομήσουν κέρδη», καθώς και ότι η νομοθέτηση Κεραμέως είναι «δώρο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων».
Πρόσθεσε ότι η επιλογή της κυβέρνησης «στερεί τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέα παιδιά να περάσουν στην τριτοβάθμια ενώ το αξίζουν» και πως υπάρχει με τη ρύθμιση σειρά από «κρυφούς κόφτες, κόφτες σε ειδικά μαθήματα που βγάζουν εκτός πρώτης προτίμησης ακόμα και αριστούχους μαθητές».
«Ντροπή για τη χώρα να έχουμε κυβέρνηση που δεν σέβεται τα όνειρα της νέας γενιάς και τον κόπο των νοικοκυριών», σχολίασε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πως αν μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρεθεί σε θέση ευθύνης «θα αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία -τα παιδιά που κόπηκαν φέτος θα έχουν του χρόνου τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς για να περάσουν στις σχολές που επιθυμούν να περάσουν».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη ελαφρότητα μια πολύ σημαντική υγειονομική κρίση και αναδεικνύει μέσα από την παιδαριώδη διαχείριση μια σειρά από αντιφάσεις που δεν κρύβονται», είπε.
Για τα ελληνοτουρκικά
Η κυβέρνηση έχει λάθος στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, στρατηγική αμηχανίας, απραξίας και εσωτερικών διαφωνιών και αντιφάσεων. Δεν μπορείς να συναινείς η ΕΕ να ανοίγει δρόμους στην Τουρκία χωρίς να παίρνεις κάτι από αυτό. Είχα ζητήσει ένα νέου τύπου Ελσίνκι, να συναινέσουμε στην ειδική σχέση που θέλει η Τουρκία με την ΕΕ μέσω της τελωνειακής ένωσης, μόνο εάν η Τουρκία δεσμευθεί για Χάγη για τη διαφορά μας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Εάν αυτό δεν το δέσουμε, τότε μην έχουμε αυταπάτες, ποτέ δεν θα λυθεί. Όσο περνάει ο καιρός οι διεκδικήσεις θα βαθαίνουν και τα τετελεσμένα θα είναι σε βάρος μας, το είδαμε με το Κυπριακό. Η κυβέρνηση πανηγύριζε για τη δήθεν ήρεμη συμπεριφορά της Τουρκίας και ένα μήνα μετά ανοίγει τα Βαρώσια. Ο Μητσοτάκης πρέπει να παγώσει τη διαδικασία (σσ για τελωνειακή ένωση) αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του για τα Βαρώσια. Η κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο σε τετελεσμένα που οδηγούν σε πολύ χειρότερες συνθήκες για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν αρκεί να λέμε είμαστε αλληλέγγυοι στην Κύπρο, αυτό έλειπε. Η Ελλάδα πρέπει να θέσει συγκεκριμένα προτάγματα. Δεν μπορεί η ΕΕ να συζητά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης σαν να μην συμβαίνει τίποτα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Κύπρο.