Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, εχθές, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η πραγματοποίηση των εξαγγελιών που είχαν λάβει χώρα στην τελευταία τους συνάντηση στη Μόσχα.
Δόθηκε ουσιαστικά το σήμα για την έναρξη του σχεδίου κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ με προορισμό τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Από το Κρεμλίνο αλλά και το Γραφείο του πρωθυπουργού στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συμμετάσχει με εταιρεία του Δημοσίου στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου. Οι ανακοινώσεις αναφέρουν επίσης ότι ο Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία του «να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενέργειες και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του».
Στη μέση ωστόσο και αυτής της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πάλι οι Βρυξέλλες, αφού θα πρέπει πρώτα να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει το μεγάλο έργο που στόχο έχει να παρακάμψει την Ουκρανία, αλλά και η επίλυση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ της ρωσικής εταιρίας Gazprom και της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα η συνεργασία Ρωσίας – Tουρκίας καλά κρατεί , αφού επισπεύδονται οι εργασίες για την κατασκευή του Turkish stream, o οποίος θα μεταφέρει ποσότητα φυσικού αερίου κυρίως για τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη στο ethnos.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και τον ΥΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για διεθνή ενεργειακά θέματα Αμος Χοχστάιν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να συζητήσει όλες τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, τις φιλοδοξίες της χώρας να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και τις προοπτικές μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TANAP πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου όχι μόνο από το Αζερμπαϊτζάν αλλά ενδεχομένως από το Τουρκμενιστάν και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση και από το Ιράν.
Ομολογουμένως οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αρκετή αμηχανία αφού ο κ. Χοχστάιν σε επαφές που είχε προ μερικών εβδομάδων στην Τουρκία είχε εκφράσει την έντονη αντίθεση της κυβέρνησής του στην κατασκευή του αγωγού Turkish Stream. Το ίδιο αναμένεται ότι θα κάνει και στις συναντήσεις του στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο το παραπάνω σχέδιο να είναι αρκετά πειστικό ώστε να προτιμηθεί από τον ελληνορωσικό αγωγό.