Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Δύσκολη βδομάδα η Μεγάλη Εβδομάδα για την Κυβέρνηση καθώς την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Ανχέλ Γκουρία. Ακόμη, σήμερα (Τετάρτη) και αύριο (Πέμπτη) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Euroworking group στις Βρυξέλλες σχετικά με την λίστα μέτρων που απαιτούνται για να κλειδώσει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Το σημαντικότερο σε αυτό το σημείο είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Πούτιν που σίγουρα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην διεθνή κοινή γνώμη λόγω των κυρώσεων που έχει υποβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία λόγω της επέμβασης της τελευταίας στην Ουκρανία.
Στις δηλώσεις που έκαναν στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση τους χαρακτήρισαν ως εποικοδομητική την συνάντηση αυτή, ακόμη ανέφεραν πως συμφώνησαν στους τομείς του τουρισμού, των σιδηροδρόμων, της βιομηχανίας, του εμπορίου και των ελληνικών εξαγωγών προς την Ρωσία. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2015-2016.
Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε πως η χώρα μας ενδιαφέρεται για έναν «ελληνικό» αγωγό φυσικού αερίου, που θα φέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου, καθώς πέρυσι υπήρξε τζίρος 4,2 δισ δολάρια, δηλ. μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσίας και της πτώσης των τιμών πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι: «Η καινούργια διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα στην Ελλάδα, που θα γίνει βασικό κέντρο διανομής του προς την Ευρώπη και θα προσελκύσει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο των έργων στον τομέα της ενέργειας, μπορούν να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις. Αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως από αυτά τα κέρδη θα μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Αυτό δεν είναι οικονομική βοήθεια.»
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Τις τελευταίες ημέρες άκουσα πολλά σχόλια και δημόσιες δηλώσεις από αξιωματούχους για την πρόθεση της Ελλάδας για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αξιοποίησης του γεωπολιτικού της ρόλου. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για συμφωνίες με στόχο πάντα την προάσπιση των συμφερόντων του λαού. Επεσήμανα στον κ. Πούτιν, ότι η ελληνική δημοκρατία θέλει να διερευνήσει τις δυνατότητες για την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους σχετικούς κανονισμούς, της ελληνικής δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Όπως είναι εμφανές από τις δηλώσεις η συνάντηση αυτή είχε καλά αποτελέσματα καθώς συζητήθηκαν κάποιες επιλογές για επενδύσεις και η δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα δώσει μία ανάσα στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Παρόλα αυτά σίγουρα θα πρέπει η χώρα μας να είναι προσεκτική με την Ρωσία, διότι η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία και σίγουρα η Ένωση θα πρέπει να είναι σε αγαστή συνεργασία ιδιαίτερα σε τέτοια ζητήματα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές μας διαφορές.
Εν κατακλείδι, σίγουρα η νέα Κυβέρνηση ασκεί μία πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει και την ταυτόχρονη συζήτηση με χώρες διεθνείς παίκτες με αποτέλεσμα να είναι ριψοκίνδυνη λόγω των γεγονότων που έχουν μεσολαβήσει, αλλά και αποτελεσματική γιατί υπενθυμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι, σίγουρα όμως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι ασκώντες την εξωτερική πολιτική, διότι μία λάθος κίνηση μπορεί να φέρει σε μειονεκτική θέση την χώρα.