Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Τσίπρας προειδοποιεί Τουσκ: Μην υποτιμάτε που μπορεί να φτάσει ένας ταπεινωμένος λαός

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ένας πολύ φορτισμένος διάλογος προέκυψε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τούσκ.

Όταν ο δεύτερος είπε στον έλληνα πρωθυπουργό “game is over”, δεν περίμενε να λάβει μία πολύ σοβαρή και σε έντονο ύφος απάντηση από τον Τσίπρα. «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκ. ανέργους, 3 εκ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», αποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη «να μην υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».
Το ύφος και το περιεχόμενο του διαλόγου είναι χαρακτηριστικό του πολύ άσχημου κλίματος ανάμεσα στους ευρωπαίους αξιωματούχους που διαπραγματεύονται κάτω από πολύ έντονους ρυθμούς. Σίγουρα σε αυτό δεν βοηθάει και η φυσική κόπωση που έχει καταβάλει όλους, μετά από την προχθεσινή 6ωρη διαβούλευση μέσα στη νύχτα και όσα επακολούθησαν εχθές από νωρίς το πρωί.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχει καταθέσει προτάσεις. Από την άλλη πλευρά «οι προτάσεις δυστυχώς των Θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ», είπε. Εξήγησε δε στον κ. Τουσκ ότι το κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται αυτές οι προτάσεις «δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα», ενώ δήλωσε αποφασισμένος «για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση των ταμείων». Μάλιστα έκανε αναφορά για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.

Η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού δε, ήταν ότι «μετά την ελληνική πρόταση», «ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα μπορεί να κατανοήσει, γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία». Αυτό που θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται σιγά σιγά πιστωτές αλλά και διεθνή και εγχώρια media είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, δημόσια πλέον υπερθεματίζει το γεγονός της ξαφνικής αλλαγής στάσης εκ μέρους των πιστωτών και υποδηλώνοντας τουλάχιστον εμμέσως ότι αλλότρια συμφέροντα και κρυφές ατζέντες μπορεί να καθοδηγούν τέτοιες θέσεις και συμπεριφορές. Αυτή θα είναι και η κύρια γραμμή απολογίας αν όντως συμβεί το απευχόμενο graccident.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων