Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Τσίπρας: Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά

«Βγαίνουμε από το σπίτι στα τυφλά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο και το λέω με τη θετική έννοια, αυτό όμως δεν αρκεί», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού.

«Ο κόσμος έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα γιατί ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και όχι επειδή εσείς τον εμπιστευτήκατε», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας αναφορά στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι είχε «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό».

Ο κόσμος έδωσε χρόνο «για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τι τον κάνατε αυτό τον χρόνο; Τον αξιοποιήσατε κ. Μητσοτάκη; Όχι. Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε κι αυτούς συμβασιούχους», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Λέτε ότι αυξήσατε τις ΜΕΘ, αλλά απλώς προσθέτετε τα κρεβάτια που έχουν δίπλα έναν αναπνευστήρα. Δεν προσλάβατε γιατρούς, που απαιτεί η λειτουργία τους», ανέφερε ακόμη. «Τι κάνατε για τα τεστ; Αυξήσατε τα αντιδραστήρια; Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε τεστ στο σύνολο της ΕΕ. Ξεπερνάμε μόνο την Βουλγαρία. Σαν αποτέλεσμα πορευόμαστε στα τυφλά τώρα στη δεύτερη φάση που βγαίνουμε από το σπίτι», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα σχολεία. «Γιατί ανοίγετε π.χ. τα σχολεία; Δεν σας προβλημάτισαν τα αποτελέσματα από την Ιταλία και η αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία. Γιατί το κάνατε; Δεν πιστεύω ότι θέλετε ανοσία της αγέλης. Προχτές μιλούσατε 15 λεπτά αλλά δεν μας είπατε γιατί το Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες, αλλά τον Μάιο είναι ασφαλή. Ούτε γιατί οι μάσκες τότε ήταν αχρείαστες αλλά τώρα είναι απαραίτητες και έχουν και πρόστιμο», τόνισε ακόμη.

«Για εσάς η κρίση είναι ευκαιρία. Συμφωνήσαμε ότι οι ΠΝΠ είναι για τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία αλλά εσείς τις χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που αφορούν κάποια συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες. Τι έχετε κατά νου όταν εν μέσω πανδημίας αποφασίζετε να δώσετε εν μέσω πανδημίας 20 εκατ. στα ΜΜΕ, παρακάμπτοντας τη Διαύγεια; Βεβαίως χρειάζεται ενίσχυση ο Τύπος, ελάτε εδώ να συζητήσουμε με ποια κριτήρια», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, το οποίο τελικά αποσύρθηκε, χαρακτηρίζοντάς το «σκάνδαλο των ημερών». «Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες σε μια εξευτελιστική διαδικασία ενώ μπορούσατε να τα δώσετε απευθείας», είπε για το επίδομα των 600 ευρώ. «Καταθέτω στην επιτροπή επιστολή της Επιτρόπου Φερέιρα στον κ. Βρούτση τον Μάρτιο, που του έλεγε ότι μπορούσε να δώσει απευθείας αυτά τα χρήματα. Το γνωρίζατε αυτό; Όσο κρατάτε τον κ. Βρούτση, αυτή είναι μια σκιά που θα σας ακολουθεί. Η κρίση είναι ευκαιρία όχι για να προσπαθήσουμε να αποκομίσουμε κέρδη και ζημιές σε μια πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ευκαιρία να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται και να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων