“Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε” τόνισε στη συνέντευξή του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσιπρας, προβλέποντας μάλιστα ανάοτυξη για το πρώτο εξάάμηνο του 2016. Όσο για τις συνεργασιες, εμφανίστηκε απολύτως αρνητικός στη συννεργασια με τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για μέρα με τη νύχτα πλην όμως άφησε παράθυροο σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, πετώντας τους το μπαλάκι για το αν θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνηση, σε περίπτωση που τα νούμερα δεν βγαίνουν
Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Γιώργος Ευγενίδης
Κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του στους εκπροσωπους των ΜΜΕ, ο απελθών πρωθυπουργός μίλησε εφ’ όλης της ύλης. Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για την κυβέρνηση συνεργασιας:
Είναι καλο πράγμα να ζητά κανείς συγγνώμη. Καλύτερο θα ήταν να ζητήσει ο κύριος Μεϊμαράκης για τα όσα έκανε το κόμμα του επί 40 χρόνια. Όταν εμείς ματώναμε, εκεινος μας ελεγε να υπογραψουμε αμέσως. Οξύμωρο να ζητά συνεργασια με κάποιον που αποκαλεί ψευτράκο (κλπ). Ο ελληνικός λαός θα κρίνει με βάση ποιος νομίζει πως μπορεί να τον κυβερνήσει.
Για την τήρηση της συμφωνιας:
Εμείς φεραμε μια συμφωνία παλεύοντας σκληρά για έξι μήνες. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα μιας προοπτικής (σταθερή χρηματοδότηση, πακέτο Γιούνκερ, 20 δις λιγότερα από τα πλεονάσματα, διασφάλιση πως δεν θα εκποιηθεί η δημόσια περιουσια, μετατρέπεται η σύμβαση από το Αγγλικό σε Ευρωπαϊκό δίκαιο). Ανοιχτά θέματα το χρέος, όπου η ΝΔ διακήρυττε πως το χρέος ειναι βιώσιμο. Θα γίνει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Διερωτωμαι ποιος είναι ικανότερος να διεκδικήσει τα περισσοτερα καλά για τον ελληνικό λαό; Δεύτερο ανοιχτό ζήτημα αυτό των κόκκινων δανείων. Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, αυτό δεν είναι προετεραιότητα της ΝΔ. Τριτη προετεραιότητα οι εργασιακές σχέσεις, π.χ. επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και μη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί με στόχο να βρούμε και τα αντισταθμιστικά μέτρα, εκεί όπου υπάρχουν δυσκολίες, με στόχο να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της επιτροπείας. Επιστροφή στην ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, το λέω μετά βεβαιότητας.
Για τα “τεχνητά διλήμματα”
Γίνεται μεγαλη προσπαθεια να δημιουργηθεί ένα τεχνητό δίλημμα. Αυτός που θα έρθει πρώτος θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κυβέρνηση. Γιατί πρέπει εξ ανάγκης να βρεθεί ένας modus vivendi ανάμεσα σε δυο δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα; (ΝΔ). Υπάρχουν πολύ μεγαλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και το παλιό πολιτικό σύστημα με τις παλιές πολιτικές πρακτικές. Εγώ υπηρετώ ένα συλλογικό πολιτικό σχέδιο, συνεπώς η αναφορά μου δεν εξηγούσε μόνο την προσωπική στάση αλλά τη συλλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις τηλεοπτικές άδειες:
το νομοσχέδιο δεν έγινε νόμος του κράτους γιατί αποφάσισαν ορισμένοι αριστεροί βουλευτές να μας ρίξουν, αυτή είναι η αλήθεια.
Για τις σχέσεις με τη Ρωσια:
η Ελλάδα διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες, αυτό αποδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις. Απαιτείται μια πολυδιάστατη και ενεργητική οικονομική πολιτική. Στη Ρωσια δεν ζήτησα οικονομική βοήθεια, εμπορικές συμφωνίες προσπάθησα να κάνω και αυτό είναι σε καλό δρόμο. Καλό είναι να έχουμε και άλλον έναν αγωγό, πέραν του ΤΑΡ.
Για τις τράπεζες:
προλαβαίνουμε την ανακεφαλαιοποίηση και την οδηγία για το bail-in από 1/1/2016.
Για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη δύσκολη επιλογή έναντι της εσωκομματικά ανώδυνης.
Για την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Για την αποσυσπείρωση: είναι πλεονέκτημα η χαμηλη συσπείρωση, έναντι ενός αντιπάλου που έχει φτάσει στα υψηλά της τη συσπείρωση του κόμματος. Δεν ξέρω αν ο κκύριος Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Έγινε υπηρεσιακός πρόεδρος, δεν τα πηγαίνει και άσχημα, αλλά δεν συγκρίνουμε προγράμματα. Η ΝΔ δεν βάζει σε σύγκριση τα πεπραγμένα της. Πιστεψαμε πως η δύναμη του δίκαιου θα έφερνε και ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Σε αυτό διαψευστήκαμε. Αλλά δεν προδώσαμε τον ελληνικό λαό.
Για την κυβερνησιμότητα της χώρας:
Αν έχουμε 149 βουλευτές (ακόμα και μαζί με τους ΑΝΕΛ), τι θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη; Εμείς φέραμε αυτή τη συμφωνία. Εμείς. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Θεοδωράκης καλυτερη συμφωνία; Η τήρηση της συμφωνίας είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση.
Για τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ:
Αν συγκρίνει κανείς με την προσδοκία μας, τότε αυτό που φέραμε ήταν χειρότερο.
Για την αριστερή παρένθεση:
Ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Βενιζέλος έφεραν 3 μήνες πιο πριν την προεδρική εκλογή, διότι είχαν σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση, βλέποντας πως δεν ξαναβγαίνουν.
Για την αυτοκριτική του:
Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε. Σώσαμε τη Finansbank, τη θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία. Πάμε μπροστά. Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Τα λάθη μας τα παραδεχόμαστε. Αυτή τη φορά είμαστε σοφότεροι και ετοιμότεροι.
Για το σποτ των ΑΝΕΛ:
Βρήκα συμπαθητικό το σποτ. Η ευρηματικότητα είναι πάντα κάτι που κανείς πρέπει να το βλέπει καλοπροαίρετα. Καλοπροαίρετα βλέπω την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου, με τον οποίο, παρά τις διαφορές μας, συνεργαστήκαμε με εντιμοτητα. Συμπεριφέρθηκε πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες μου.
Για τους αναποφάσιστους:
Το ερώτημα ειναι: ξεμπερδεύουμε με το παλιό ή το αφήνουμε να ξαναγυρίσει;
Για τους βουλευτές που ψήφισαν “παρών” και το αν θα ψηφισουν τους εφαρμοστικούς νόμους:
Όσοι μπαίνουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο που έχει αποφασισει η ΚΕ. Υπήρχε μέχρι πρότινος στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μέσα στο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σοφότερος και εμπειρότερος, θα προχωρήσει μπροστά έχοντας πιο συμπαγή πολιτική θέση, με πιο συμπαγή ΚΟ, χωρίς κάποιοι να μπορούν να επιμένουν πως έχουμε κρυφό σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ.
Για τις ξένες επενδύσεις:
Απαιτείται πολιτική σταθερότητα, πιστεύουμε πως αυτό το εξασφαλίσαμε. Ζητούν όμως και σταθερό φορολογικό σύστημα, όχι υποχρεωτικά χαμηλό. Χρειάζονται και μια εξασφάλιση ως προς το πώς θα αποδώσουν τα κεφάλαιά τους. Εκεί χρειάζονται τομές τη διαφθορά και στη γραφειοκρατία.
Για την επένδυση στις Σκουριές:
Το θέμα διχάζει την τοπική κοινωνία. Είμαστε μια πολιτική δύναμη που δίνει μεγάλη σημασια στο να γίνεται ανάπτυξη με κανονες, σεβασμό στο περιβάλλον και στο εργασιακό δίκαιο. Θέλουμε την ανάπτυξη, θέλουμε τις επενδυσεις, αλλά δεν θέλουμε οι επενδυτές να έρθουν για να πλιατσικολογήσουν και πρέπει να ανταποκρίνονται στις συμαβτικές τουςυποχρεώσεις. Θέλουμε να συνεχιστούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες όπου δεν πλήττεται το περιβάλλον. Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε από την εταιρεία να σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, η εταιρεία αρνήθηκε. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε θα εφαρμόσουμε τον νόμο, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι πως δεν μπορούν να βάζουν ασπίδα τους εργαζόμενους. Εμείς απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε, όταν πρόκειται να υπαρασπιστούμε το δημόσιο καλό. Και το περιβάλλον είναι το δημόσιο καλό. Θέλουμε επενδυτές να σέβονται τους κανόνες.
Για την στάση του ΠΑΣΟΚ:
Πήγα στο ευρωκοινοβούλιο και αρκετοί σοσιαλδημοκράτες με επευφημούσαν, ενώ εδώ η κυρία Γεννηματά στοιχίζεται πίσω από τη ΝΔ. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου εκφράζει το παλιό.
Για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση:
Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας δεν αποτελεί προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτό το μέτρο, πιστεύω πως θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα με την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, όχι με την αύξηση του ποσοστού. Προσαντολιζόμαστε να βρούμε εκείνο το ισοδύναμο που δεν θα δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Για το προσφυγικό:
Υπάρχει περίσσεια υποκρισιας σε αυτό το ζήτημα. Η θάλασσα του Αιγαίου ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Έβαλα το ζήτημα και πετύχαμε δύο Συνόδους Κορυφής και εκεί ελήφθησαν αποφάσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας, φτιάξαμε έναν πρότυπο ξενώνα στον Ελαιώνα, ναυλώσαμε πλοία, αλλά βεβαίως οι συνθήκες είναι αφόρητες.
Για τον Ομπάμα:
Του έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση να έρθει στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την επιλογή σε σχέση με αυτό.