Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Τσίπρας στο Channel 4: Κούρεμα χρέους, επιστροφή μαρμάρων και νέα μεταπολίτευση (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συναγερμός που θα ξυπνήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία από τον λήθαργο» έστειλε σε συνέντευξή του στο Channel 4 και στον Paul Mason, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει επίσης ότι είναι αποφασισμένος να φέρει μια ουσιαστική νέα μεταπολίτευση και τονίζει την ανάγκη για κούρεμα του χρέους αλλά και την ανάγκη για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αυτό που διεκδικούμε είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης». «Και δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Συνέβη το 1953 με τη Γερμανία. Και αναρωτιέμαι, με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείται η Γερμανία μία λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, από την οποία επωφελήθηκε και η ίδια πριν από πολλά χρόνια, καθώς έβγαινε από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο με ανοιχτές τις πληγές της», συμπλήρωσε.

Ως προς το ζήτημα της λιτότητας ο κ. Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη στο αγγλικό δίκτυο ότι «στην πραγματικότητα εμείς δεν ζητάμε νέα δανεικά. Δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε νέα δανεικά για να ξεπληρώσουμε τα παλιά δάνεια. Φυσικά και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, με όλους τους εταίρους μας ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτό το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους».
Σχολιάζοντας τα κινδυνολογικά σενάρια του διεθνούς τύπου περί grexit, ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως πρόκειται για μια συζήτηση που έχει πεθάνει από το 201 ακι όπως χαρακτηριστικά λέει είναι σαν «ξαναζεσταμένο φαγητό». «Κάποιοι σέρνουν τον χορό των ζόμπι. Το ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσουμε την προτεσταντική στρατηγική της εφαρμογής νόμων, ακόμη και αν είναι λανθασμένοι, ακόμη και αν μας ζημιώνουν, ή αν θα ακολουθήσουμε την πορεία του “whatever it takes”, να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ, και πιο σημαντικά, την κοινωνία μας, τον λαό μας», λέει οο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να κυβερνήσει, ο Αλέξης Τσίπρας λέει «είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Όχι να φορέσουμε το κουστούμι της εξουσίας και να κυβερνήσουμε με τον ίδιο τρόπο, αλλά να φέρουμε μία ουσιαστική νέα μεταπολίτευση». «Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και έχω σχέδιο για το πως θα σταματήσουμε αυτό το πάρτι της ανομίας. Και πως θα κάνουμε πάλι την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με δικαιοσύνη, ισονομία και αξιοκρατία. Εμείς δεν κρατάμε μια χειροβομβίδα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά μια πυξίδα, μια πυξίδα για να αλλάξει η Ευρώπη πορεία», λέει.

Στην ερώτηση μείωση χρέους ή επιστροφή μαρμάρων , ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Μπορώ να διαλέξω και τα δύο; … Εμείς θα διεκδικήσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού. Θα ζητήσουμε μείωση του χρέους, επιστροφή του κατοχικού δανείου που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β’ Παγκόσμιο καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά και την επιστροφή των μαρμάρων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων