Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τσίπρας: Τι θα πω στη Μέρκελ αν τη συναντήσω ως πρωθυπουργός

«Ναι, είναι πολύ πιθανό» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση της Ισπανίδας δημοσιογράφου της El Pais για τον αν βλέπει τον εαυτό του σαν πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως ο λόγος του κόμματός του έχει γίνει πιο ρεαλιστικός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει μαλακώσει.

«Το 2012 με είχαν παρουσιάσει σαν τον διάβολο, σαν αντευρωπαϊστή», λέει ο Αλ. Τσίπρας, και συνεχίζει: «Δεν λέω ψέματα στον λαό. Με βλέπετε εσείς να έχω μαλακώσει; Οχι βέβαια, ε; Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πιο ρεαλιστικός. Σήμερα ο φόβος βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην El Pais, αποκάλυψε και το τι θα πει στη Γερμανίδα καγκελάριο μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός. «Τι θα πω στη Μέρκελ αν τη συναντήσω ως πρωθυπουργός; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρός της Ευρώπης. Απειλές είναι η πολιτική του Ραχόι, του Σαμαρά, της Μέρκελ. Η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει ποιο μέλλον θέλει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας και ότι δεν τον ενδιαφέρει τι θα δεχθεί ή δεν θα δεχθεί η κυρία Μέρκελ. «Η ΕΕ έχει 28 χώρες και η Ευρωζώνη 17. Έτσι, η Γερμανία δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει εκ μέρους άλλων», προσέθεσε.

Οπως σημειώνει η El Pais, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις, πέρα από τη νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τους όρους διάσωσης ή την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως «την πραγματοποίηση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με το χρέος, παρόμοια με αυτή του Λονδίνου το 1953, η οποία ελάφρυνε το γερμανικό χρέος» μετά τον πόλεμο. Ή, ακόμα, «η τρόικα των πιστωτών και οι ηγέτες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση να πάνε ενώπιον ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς δικαστηρίου για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, που οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων