«Το μουσείο ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα είναι μία διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS τόσο για τις σημερινές όσο και τις αυριανές γενιές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη των εργασιών για το μουσείο ολοκαυτώματος.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην ομιλία του ότι « η παρουσία των εβραίων στη Θεσσαλονίκη κοσμούσε την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης». Υπήρξαν, όπως είπε – πρωταγωνιστές της οικονομικής προόδου της πόλης και των ριζοσπαστικών κινημάτων. «Ηταν καθοριστική η συμβολή των Ελλήνων Εβραίων για την πρόοδο της πόλης στους τομείς της οικονομίας, το εμπόριο, στον πολιτισμό . Οι εβραίοι συνυπήρξαν με τις άλλες δύο κοινότητες, τη χριστιανική και την μουσουλμανική, συνθέτοντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό».
Η Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρωθυπουργός, για πολλά χρόνια χαρακτηρίζοντας ως Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. «Η μισαλλοδοξία συνήθως από ιδιοτελή συμφέροντα αναζητά τρόπους να χωρίζει τους ανθρώπους» είπε για να προσθέσει. «Κατά την πολυτάραχη περίοδο του μεσοπολέμου ο φασισμός επιχείρησε να εδραιωθεί υποκινώντας το μίσος εις βάρος τις εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν θλιβερές στιγμές κατά των εβραίων. Υπήρξε όμως η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης που στάθηκε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές».
Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ακόμη ότι «βρισκόμαστε σ΄ έναν ιστορικό τόπο , στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Από εδώ που ξεκίνησαν το τελευταίο ταξίδι πάνω από 50.000 Εβραίου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Το Άουσβιτς, το Νταχάου και το Μάουτχαουζεν έγιναν οι τόποι του μαρτυρίου των εβραίων Ελλήνων της Θεσσαλονίκης».
Επέστρεψαν, πρόσθεσε, μόλις 1.950 εβραίοι. «Ο ελληνικός λαός που πολέμησε με όλη του τη δύναμη το φασισμό και το ναζισμό, κρατάει στη μνήμη του τη ζωντανή σελίδα της ιστορίας των εβραίων» σημείωσε.
Αναφορικά με το μουσείο ολοκαυτώματος, είπε πως εκπληρώνει ένα χρέος τιμής απέναντι στους πολίτες που εξοντώθηκαν και απέναντι στην ιστορία της πόλης. Και παράλληλα, συμπλήρωσε, είναι ένα σημαντικό όπλο στη μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη.
«Είναι μία δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης. Δεν θα αδιαφορήσουμε για τις σκιές που εμφανίζονται στην Ευρώπη. Για τον ρατσισμό που δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις του. Για τα μνημεία που δυστυχώς ξαναβεβηλώνονται. Είναι μία δέσμευση στο δικαίωμα των λαών και των ανθρώπων όλου του κόσμου να ζουν δίχως φόβο και μισαλλοδοξία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι εργασίες του μουσείου θα έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020 ενώ όπως είπε παράλληλα με τη δημιουργία του μουσείου θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου, έκτασης 200 στρεμμάτων.
Μάλιστα για λόγους συμβολικούς, ο κ. Τσίπρας μαζί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν, φύτεψαν τα πρώτα δέντρα, δύο ελιές που είναι – όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός – σύμβολο της ειρήνης για τους ανθρώπους και τους λαούς.
Ρίβλιν: Μουσείο μνήμης και μαρτυρίας
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν στην ομιλία του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσους συνεισέφεραν για την δημιουργία του μουσείου ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τόνισε, ήταν γεμάτη ζωή και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. «Πριν από 75 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά εβραίων προς το Άουσβιτς. Σε διάρκεια 5 μηνών μεταφέρθηκαν Εβραίοι από την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων προς το Άουσβιτς. Συνολικά το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκε στα στρατόπεδα θανάτου» είπε συγκινημένος για να προσθέσει ότι θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας.