Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Τσίπρας: «Βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη» η απόφαση για το Πολυτεχνείο

«Βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη» χαρακτήρισε την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε από το περιστύλιο της Βουλής, επικοινώνησε χθες και σήμερα με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης «για να τους εκφράσω την βαθιά μου ανησυχία σε σχέση με την απόπειρα κλιμάκωσης της όξυνσης μια τεχνητής έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Νομίζω ότι και οι τέσσερις συμμερίζονται αυτή την ανησυχία».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε χωρίς κανένα λόγο, ενώ γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οκτώ μήνες τώρα έχουν δείξει τη μέγιστη υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η κυβέρνηση αποφάσισε όχι το δρόμο του διαλόγου, όχι να συνεννοηθεί μαζί μας αλλά το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”. Μία αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις ημέρες. Δεδομένου ότι κανείς δεν είχε πρόθεση να θέσει σε δεύτερη μοίρα την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτή η απόφαση ήταν βλακώδης, αχρείαστη και προβοκατόρικη. Και το λέω με όλη την επίγνωση του όρου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε σήμερα να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά απέναντι στον διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για άλλη μια φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η πρόεδρος επτά να καταθέσουμε λουλούδια. Παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες», υπογράμμισε.

«Κατανοώ ότι βρίσκεται σε πανικό και σε αδυναμία να απευθυνθεί με ευθύνη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες», είπε και τον κάλεσε για άλλη μια φορά να αποσύρει αυτή την αντισυνταγματική διάταξη.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα να μην συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας υγείας.

«Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η Δημοκρατία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αύριο, θα προβεί σε μία συμβολική πράξη. «Δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανδρών των ΜΑΤ».

«Το Πολυτεχνείο μπορεί να γιορταστεί στις καρδιές μας, στην ψυχή μας, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα το γιορτάσει συμβολικά, θα τιμήσει τους νεκρούς, με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973 στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να τιμήσει τους νεκρούς.

«Διότι για εμάς ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει. Είναι διαρκής, είναι ένας αγώνας που αφορά κάθε μέρα στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου», κατέληξε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων