Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος
Follow @OmirosTsapalos
Επι πέντε μέρες η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο έκαιγε συνεχώς με την Πολιτεία να αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανέτοιμη να αντιμετωπίσει έκτακτες περιβαλλοντικές καταστάσεις.
Το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα πλανάται ακόμη και εισπνέεται από εκατομμύρια πολιτών. Και επειδή πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η πρώτη δικαιολογία που ακούγεται είναι και η πιο αστεία, όταν ρωτήθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Αττικής γιατί αυτή η ομολογουμένως δύσκολη για να σβήσει φωτιά δεν έχει μέχρι σήμερα σταματήσει, η απάντηση ήταν: γιατί δεν έχουμε χώμα για να την σκεπάσουμε! Φυσικά χώμα υπάρχει, όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα από την Περιφέρεια για να πληρώσει τον εργολάβο που θα το μεταφέρει και θα το αποθέσει στο εργοστάσιο. 200.000 ευρώ δεν βρίσκονται απο ολόκληρη Περιφέρεια Αττικής (φανταστείτε η φωτιά να έκαιγε σε κανένα βουνό της Περιφέρειας Ηπείρου τι θα γινόταν) και η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται, ενώ οι Λαφαζάνης και Τσιρώνης δηλώνουν πως δεν υπήρξε καμία ολιγωρία εκ μέρους της Πολιτείας.
Το γνωστό τέννις ευθυνών συνεχίζεται, η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για έλλειψη συντονισμού και πρωτοβουλιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατομμύρια πολίτες υπόκεινται σε ένα καθημερινό βασανιστήριο με κίνδυνο την υγεία τους, παρακολουθώντας μια αψιμαχία ανευθυνουπεύθυνων οι οποίοι δεν γνωρίζουν που αρχίζει και πού τελειώνει η δική τους ευθύνη και αρμοδιότητα. Ίσως τους είναι και βολικό, γιατί στο τέλος η ευθύνη διαχέεται και κανένας δεν στοχοποιείται, περιμένοντας απλά την φωτιά να σβήσει από μόνη της.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης και η Περιφερειάρχης κ. Δούρου, δεν έχουν χρήματα για να λύσουν το πρόβλημα, αν και όφειλαν να έχουν. Όταν όμως δεν έχεις χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό και την εμπειρία σου για να τα βρεις. Κανείς όμως δεν πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να ζητήσει την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου με μέσα που ο Στρατός διαθέτει (και μάλιστα πολύ πιο κατάλληλα για περιπτώσεις καταστροφών) και το κατάλληλο χώμα να συγκεντρωθεί και να μεταφερθεί στο σημείο της πυρκαγιάς γρήγορα και σίγουρα με μικρότερο κόστος και σε χρήμα και σε επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Ίσως οι ιδεολογικές εμμονές ξεπέρασαν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών…
Ούτε όμως ο κ. Καμένος φυσικά πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει μια τέτοια λύση σε Υπουργείο και Περιφέρεια (υπενθυμίζεται ότι τον καιρό που η πυρκαγιά ξεκίνησε βρισκόταν σε επίσκεψη στα ελληνοαλβανικά σύνορα με την γνωστή περιβολή του φαντάρου που είναι έτοιμος να απολυθεί). Και από την στιγμή που ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων επεκτείνεται και σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστροφών, μια πολιτική πρωτοβουλία συνεννόησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τους αρμόδιους φορείς κρίνεται επιβεβλημένη και αυτονόητη, ειδικά αν αναλογιστούμε το μέγεθος του κινδύνου από την φωτιά που καίει στον Ασπρόπυργο. Είναι αδιανόητο να διαθέτουμε τα μέσα αλλά να κρυβόμαστε πίσω από το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να εισηγηθεί την ενεργοποίηση τους.
Η ευθύνη των πράξεων και των παραλείψεων έχει ονοματεπώνυμο ειδικά όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Και οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν και αξιολογούν ποιος έκανε σωστά την δουλειά του και ποιος όχι.