Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Τσιζόφ στο Sputnik: Η πανδημία του κορωνοϊού δεν σημαίνει επερχόμενη κατάρρευση της ΕΕ

τις αρχές της εβδομάδας, τρεις Γερμανοί Ευρωβουλετές κάλεσαν με επιστολή τους την ηγεσία της ΕΕ να ασχοληθεί με την δήθεν ρωσική και κινεζική εκστρατεία προπαγάνδας με αφορμή την κρίση του κορονοϊού.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ κατήγγειλε τους πρόσφατους ισχυρισμούς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό, χαρακτηρίζοντας παράξενη την εμπλοκή σε κατηγορίες εν μέσω κρίσης.

Στις αρχές της εβδομάδας, τρεις Γερμανοί Ευρωβουλετές των «Πρασίνων» κάλεσαν με επιστολή τους την ηγεσία της ΕΕ να ασχοληθεί με την δήθεν ρωσική και κινεζική εκστρατεία προπαγάνδας, που είχε στόχο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αξίες. Ωστόσο, δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα. «Αυτό το έγγραφο δεν θα άξιζε προσοχής, αν δεν ερχόταν τη συγκεκριμένη στιγμή. Η εν εξελίξει πανδημία του κορονοϊού σίγουρα απαιτεί κοινή προσπάθεια όλων των χωρών και όλων των ανθρώπων. Η ανάμιξη σε τέτοιες συνωμοσίες και προφανώς αβάσιμες κατηγορίες σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι περισσότερο από παράξενη» δήλωσε ο Τσιζόφ.
Ερωτηθείς αν υπήρχε πρόσθετη πίεση από την ΕΕ με αφορμή τους ισχυρισμούς περί παραπληροφόρησης, ο Τσιζόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ενδιαφέρον κάποιου για τέτοιου είδους ισχυρισμούς πιθανότατα εξηγούνταν από «πνευματική ένδεια».

«Πιθανώς υπάρχει κάποια ενστικτώδης επιθυμία για μετατόπιση (σ.σ. της κατηγορίας) των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία σε άλλους» εξήγησε.
Ο ίδιος δεν βλέπει την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού ως «την αρχή του τέλους» για την Ένωση, υπογραμμίζοντας την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.

«Δεν θα πρέπει κάποιος να υπεισέλθει σε θεωρίες που ισχυρίζονται ότι αυτό είναι η αρχή του τέλους για την ΕΕ. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές προκλήσεις. Το έχουμε δει και στο παρελθόν» δήλωσε.
Η ΕΕ ξεπέρασε την οικονομική κρίση του 2008-2009, τη μεταναστευτική κρίση και όλες τις δυσκολίες του Brexit, υπενθύμισε. Κάθε φορά υπήρχαν άνθρωποι που σκέφτονταν ότι αυτά θα σήμαιναν την κατάρρευση της Ένωσης – και κάθε φορά η ΕΕ επιβίωνε, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ στην πανδημία ήρθε με μικρή καθυστέρηση.

«Πιστεύω ότι ένας αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να σημειώσει ότι η ηγεσία της ΕΕ αντέδρασε ελαφρώς καθυστερημένα. Ωστόσο ας το αποδοθεί αυτό στο γεγονός ότι είναι ακόμα πολύ “νέα”, καθώς οι αλλαγές σε θέσεις κλειδιά έγιναν μόλις πριν λίγους μήνες», δήλωσε.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ παρέχει σημαντικά κονδύλια για τη στήριξη συγκεκριμένων οικονομικών τομέων που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

«Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε τις παραμέτρους εξόδου της ΕΕ από την τωρινή κρίση. Ωστόσο, τα στατιστικά των προηγούμενων ημερών δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο θα είναι και οι πρώτες που θα αρχίσουν να την ξεπερνούν. Εννοώ την Ιταλία πρώτη από όλες» ανέφερε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων