Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Τσουνάμι νομισματικής αναταραχής

Γράφει η Ελεωνόρα- Βασιλική Πατρικαλάκη

Η κυριαρχία του δολαρίου απειλείται. Ό,τι δεν κατάφερε το ευρώ, ίσως το καταφέρει το κινεζικό νόμισμα γουάν. Κίνα και Ρωσία απειλούν το ισχυρότερο νόμισμα, δηλαδή, το δολάριο. Η κινεζική οικονομία ισοδύναμη σήμερα με την αμερικανική, με τη βοήθεια της Ρωσίας φαίνεται να αποτελεί απειλή για την μονοκρατορία των ΗΠΑ.

Με το μεγάλο συμβόλαιο των 200 δις. δολαρίων σε αέριο και πετρέλαιο Ρωσίας και Κίνας, το οποίο θα εκτελεσθεί σε δικά τους νομίσματα, η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται ήδη απέναντι από το δολάριο και το απειλούν. Το Ρωσικό ρούβλι, μπορεί ακόμη να μην έχει τη δυναμική του δολαρίου, αλλά το γουάν, βρίσκεται πολύ κοντά στη δυναμική του και μια ενοποίηση τους θα γίνει ίσως το αντίπαλο δέος.

Ήδη, η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΚΤ συνήψαν συμφωνία για ανταλλαγή νομισμάτων με την Κίνα, αρχικά η Μεγάλη Βρετανία 21 δις. λιρών Αγγλίας και έπειτα η ΕΚΤ ύψους 57 δις. δολαρίων. Με τις ανταλλαγές αυτές είναι εμφανή η μείωση του αποθεματικού δολαρίου και ταυτόχρονα η ενίσχυση του κοινού νομίσματος Κίνας – Ρωσίας. Τα αποθέματα χρυσού, ήδη, σε Ρωσία και Κίνα από το 2000 μέχρι και σήμερα, έχουν τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα την επικείμενη νομισματική αναταραχή.

HTML tutorial

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενίσχυσης του κινεζικού νομίσματος αποτελεί επίσης, και το ότι το χρηματιστήριο της Σαγκάης δέχεται πράξεις μελλοντικών συμβολαίων πετρελαίου μόνο σε γουάν. Σε περίπτωση που το γουάν καταφέρει να πάρει τη θέση του δολαρίου σε αποθεματικά νομίσματα τότε η κυριαρχία των Κινέζων θα είναι οριστική.

Όπως φαίνεται πάντως το δολάριο αντέχει, αλλά, οι πιέσεις είναι πλέον μεγάλες και δεν αποκλείεται η αναταραχή του τραπεζικού συστήματος σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ναι είναι αιτία ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων