Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΤτΕ: Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις

Αύξηση κατά μόλις 50 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον περασμένο Ιούνιο οι καταθέσεις των νοικοκυριών, «αγγίζοντας» τα 119,3 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων μειώθηκε σε 6,0% από 7,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίστοιχο… φρένο πάτησαν και οι αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων. Αυτές ενισχύθηκαν κατά 398 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,5 δις. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμός μεταβολής να μειώνεται σε 19,3% από 21,1% τον περασμένο Μάιο.

Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 448 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,7 δισ. ευρώ 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 8,4% από 9,4%.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, με τη μηνιαία καθαρή ροή να είναι τον Ιούνιο θετική κατά 359 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 356 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στα 18 δισ. ευρώ τα δάνεια σε αναστολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τον Ιούνιο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που υπήχθησαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανήλθε σε περίπου 18 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα δάνεια αυτά αφορούν σε στεγαστικά (8,7 δισ. ευρώ), δάνεια προς επιχειρήσεις (6,5 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,3 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,4 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων