Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

ΤτΕ: Νέα μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Πριν από λίγες μέρες, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στην δημοσιότητα μία νέα έκθεση στην οποία διαπιστώνεται νέα αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών για τον μήνα Ιανουάριο, κατά 271 εκατ. ευρώ, πράγμα που αποδεικνύει μείωση του ελλείμματος στον τομέα αυτόν καθώς το προηγούμενο έτος το έλλειμμα κυμαινόταν στα 500 εκατ. ευρώ.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΤτΕ η βελτίωση αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών επιδεινώθηκε, καθώς η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών αντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν άνοδο, παράλληλα όμως αυξήθηκαν οι εισαγωγές περισσότερο.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με εκείνο του Ιανουαρίου του 2016, λόγω της αύξησης, πρωτίστως, του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία και δευτερευόντως, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων.

Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, τον Ιανουάριο του 2017, είναι αποτέλεσμα κυρίως των εξελίξεων στο ισοζύγιο των καυσίμων. Η μεγάλη άνοδος της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 12,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 95

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων