Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε νέα έρευνα της δείχνουν νέα μείωση των τραπεζικών χορηγήσεων για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και ότι πλέον δεν υπάρχουν πηγές στις οποίες μπορούν οι επιχειρήσεις να ανατρέξουν παίρνοντας ρευστό. Στην ουσία έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι τραπεζικές χορηγήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις τελευταίες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω ανυπαρξίας ρευστού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, έναντι μειώσεως 2,1% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 16 – Μάρτιος 15).
Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2016, ήταν θετική κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,9% το Μάρτιο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 175 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 263 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,7% τον Απρίλιο του 2016, από -8,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 40 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 46 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,0% τον προηγούμενο μήνα.
Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 93,1 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στα 66,4 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση σε ετήσια βάση κατά 3,3%, ενώ εκείνο σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με πέρυσι στα 25,3 δισ. ευρώ.
Τέλος, τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της ανέχειας που υπάρχει, αλλά και ότι πλέον ούτε οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Συνέπεια αυτού είναι ότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ρευστό στην αγορά, οπότε δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.