Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

ΤτΕ: Σταθερή η ζήτηση των στεγαστικών δανείων, αυξητική τάση στα επιχειρηματικά δάνεια

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Στην δημοσιότητα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από λίγες μέρες μία μελέτη που περιλαμβάνει τα στοιχεία σχετικά με τα δάνεια του β’ τριμήνου του 2016. Από τα στοιχεία αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι παρέμεινε αμετάβλητη η ζήτηση, τόσο για τα στεγαστικά, όσο και για τα καταναλωτικά, ενώ αυξήθηκε οριακά η ζήτηση για δάνεια από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες πιστεύουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2016.

Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αυξήθηκε ελαφρά το β΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2016.

Το β΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2016.

Η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2016, η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Τέλος, πέρα από το γεγονός της μη μεταβολής των όρων και των κριτηρίων της χορήγησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις, υπήρξε μία οριακή αύξηση στην χορήγηση των επιχειρηματικών δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις πράγμα που δείχνει πως η αγορά έχει αρχίσει να κινείται και πως σίγουρα θα πρέπει να διευκολυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία αν φυσικά πληροί τα κριτήρια που τίθενται από το κράτος και τις τράπεζες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων